StoryEditor

Barroso predstaví plán, ktorý má zachrániť rozpočet EÚ

20.10.2005, 00:00
Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso chce prispieť k vyriešeniu rozpočtovej krízy, do ktorej sa únia dostala v júni kvôli sporu o britský rabat a dotácie pre poľnohospodárov.

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso chce prispieť k vyriešeniu rozpočtovej krízy, do ktorej sa únia dostala v júni kvôli sporu o britský rabat a dotácie pre poľnohospodárov. V Európskom parlamente dnes predstaví vlastný návrh finančného rámca na roky 2007 až 2013, ktorého súčasťou je vytvorenie globalizačného fondu.
Barroso sa sústredí na dve témy - ako presunúť peniaze v rámci rozpočtu tak, aby sa podporila konkurencieschopnosť v takých oblastiach, ako je výskum a rozvoj, a druhou je prehodnotenie všetkých výdavkov únie vrátane poľnohospodárstva.

Podpora regiónov a priemyslu
Barroso chce miliardovými subvenciami podporiť regióny a sektory, ktoré obzvlášť trpia dôsledkami globalizácie. Cieľom nového finančného nástroja - globalizačného fondu (sedem miliárd eur plus rezerva štyri miliardy) - by mala byť pomoc istým segmentom či oblastiam, ktorých sa negatívne dotklo otvorenie trhu a medzinárodné obchodné dohody. Konkrétne ide napríklad o pomoc pri znovuzačleňovaní nezamestnaných či o subvencie, ktoré podporia štrukturálne zmeny v daných regiónoch.
Podľa predstáv Barrosa by tretinu fondu mali tvoriť príjmy z financií Európskej únie, ďalšiu tretinu by mohla dodať Európska investičná banka. Zvyšok by tvorili príspevky členských štátov.
Barroso chce navrhnúť, aby istá časť miliardových štrukturálnych a kohéznych fondov únie bola v budúcnosti viazaná podmienkou, že prijímacia krajina bude peniaze cielene vydávať na vytvorenie nových pracovných miest. "Štrukturálna politika EÚ by mala byť lepšie prepojená s hospodársko-politickou lisabonskou agendou," povedal nemenovaný zdrojov blízky Barrosovi pre denník Handelsblatt.

Tlak na Londýn
Myšlienka vytvorenia globalizačného fondu nie je nová. S týmto návrhom prišiel minulý rok Barrosov predchodca Romano Prodi. Luxemburské predsedníctvo Prodiho iniciatívu zo svojho kompromisného návrhu napokon vypustilo. Niektorí noví členovia totiž avizovali, že nebudú súhlasiť s vytvorením takéhoto fondu, kým nedostanú záruku jeho dodatočnej flexibility.
Za iniciatívou šéfa komisie je zároveň reakcia na opakovanú kritiku zo strany francúzskeho prezidenta Jacquesa Chiraca. Ten Barrosovi pred niekoľkými týždňami vyčítal, že robí príliš málo na ochranu proti hrozbám globalizácie. Tým podľa neho komisia podporuje euroskeptickú náladu. Návrh je tiež reakciou na požiadavky Francúzov ochrániť isté trhy. Už minulé leto komisia, napríklad, obmedzila dovozy textilu z Číny, a to predovšetkým na popud Francúzska, ktorého textilný priemysel sa považuje za zaostalý.
Návrhy budú súčasťou listu, ktorý chce šéf komisie odovzdať britskému premiérovi Tonymu Blairovi, ktorého krajina únii predsedá. Blair pozval hlavy štátov a premiérov na budúci štvrtok na zvláštny summit do Hampton Court v blízkosti Londýna, aby tu prerokoval európsky sociálny model. Británia sa za každú cenu - na zlosť mnohých krajín - snaží vyhnúť diskusii o rozpočte práve na summite v Londýne. Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda označil to za "neférové" a je rozhodnutý, podobne ako ďalší jeho kolegovia - otvoriť túto otázku na nadchádzajúcom summite. Barrosov plán - týždeň pred summitom - je tak považovaný za nátlak na Londýn, aby konečne prezentoval svoj kompromisný návrh a otvoril diskusiu o rozpočte.

Hübnerová: Na radikálne reformy je neskoro
Komisárka pre regionálnu politiku Danuta Hübnerová vyzvala európsku 25, aby sa dohodla na finančnom rámci do konca roka. Pre európske regióny je dôležité ukončiť "neistotu" a decembrový summit je "poslednou šancou," povedala. Inak podľa nej budú nasledovať problémy. Navyše, podľa Hübnerovej je "už na radikálne reformy príliš neskoro". Faktom je, že s pribúdajúcim časom šanca na odvážnu reformu európskeho rozpočtu klesá. "Môžeme prediskutovať veľké zmeny pre rozpočet až po roku 2013," dodala Hübnerová.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 20:21