StoryEditor

Štartuje CzechTek 2006, polícia je v pohotovosti

28.07.2006, 00:00
Česko sa pripravuje na najväčšiu techtopárty CzechTek 2006. Akcia, ktorá v minulom roku spôsobila veľký rozruch po brutálnom zákroku polície voči technomaniakom sa po prvý raz uskutoční na legálne prenajatých pozemkoch.

Česko sa pripravuje na najväčšiu techtopárty CzechTek 2006. Akcia, ktorá v minulom roku spôsobila veľký rozruch po brutálnom zákroku polície voči technomaniakom sa po prvý raz uskutoční na legálne prenajatých pozemkoch. Milovníci tohto druhu hudby sa budú môcť vyblázniť vo vojenskom priestore Hradište v Doupovských horách na rozmedzí Karlovarského a Ústeckého kraja. CzechTek 2006 sa začne už dnes a potrvá celý víkend. Zatiaľ je na mieste iba niekoľko desiatok mladých ľudí. Organizátori však predpokladajú, že ich cez víkend môže byť až niekoľkotisíc. Predpokladá sa, že na CzechTek prídu aj cudzinci, najmä z Nemecka, Francúzska a zo Slovenska. Cudzinecká polícia zatiaľ hlási pokoj a nezaznamenala na hraniciach zvýšený pohyb priaznivcov techno.

Polícia vždy pripravená
Českí policajti prípravy na tohtoročný CzechTek po skúsenostiach spred roka nepodcenili. Ešte v máji zorganizovali veľké cvičenie, na ktorom simulovali zásah na akcii podobnej CzechTeku. Nechýbali ani špeciálne školenia na komunikáciu s mladými ľuďmi a nácvik na zvládnutie možných krízových situácií. Skúsenosti zbierali aj v Nemecku počas slávnej berlínskej Love Parade. Podľa hovorcu Policajného prezídia Pavla Hantáka: "Je pravdepodobné, že počas jedného dňa bude v službe 150 až 200 policajtov." V pohotovosti však bude omnoho viac mužov.
Starosti majú aj hasiči. Extrémne suché počasie robí požiare najväčším rizikom technopárty. Pomocnú ruku podala armáda. Sľúbila, že do vojenského priestoru, kde sa už od dnešného popoludnia bude tancovať, zabezpečí prejazd pre hasičov a
záchranárov. Chýbať nebude ani miesto na pristávanie vrtuľníka. Technomaniakom vojaci prenajali pozemok až do 7. augusta.

Legálne sa nepáči

CzechTek sa koná od roku 1994 vždy posledný júlový víkend. Doteraz organizátori každý rok do poslednej chvíle tajili miesto stretnutia. Podobné technopárty sa postupne presúvajú medzi európskymi štátmi. Naplánované sú aj u nás, na Ukrajine či v Bulharsku. Niektorí skalní vyznávači techna nepovažujú párty na legálne prenajatom pozemku za to pravé a organizujú menšie konkurenčné akcie. Presnú lokalitu si účastníci medzi sebou posúvajú esemeskou alebo internetom. Často sa stáva, že po ich zábave zostáva miesto technopárty úplne zdevastované a zasypané odpadkami.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 10:39