StoryEditor

Na Madagaskare ľudia zomierajú hladom kvôli klimatickej kríze

03.11.2021, 14:19
Životný štýl vyspelých krajín spôsobil ostrovu najhoršie sucho za posledných 40 rokov.

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) v stredu vyzvala vládu Madagaskaru a rozvinuté krajiny na pomoc južnej časti tohto ostrova, ktorý už niekoľko mesiacov sužuje najhoršie sucho za posledných 40 rokov. Hladom je v oblasti ohrozený milión ľudí a niektorí už kvôli nemu aj zomreli, informovala agentúra AFP.

V postihnutej oblasti doposiaľ žilo v chudobe viac než 90 percent ľudí. Kvôli nedostatku potravy si teraz ľudia varia burinu a kaktusy. Organizácia Spojených národov (OSN) pripisuje dlhotrvajúce sucho na juhu Madagaskaru klimatickej zmene.

Pomoc pre prvú líniu klimatickej krízy

Nemôžeme popierať skutočnosť, že to súvisí s klimatickou zmenou a veľkým suchom – za posledné štyri roky poriadne nepršalo,“ povedala Shelley Thakral, hovorkyňa Svetového potravinového programu pre portál  Thomson Reuters Foundation.

Organizácia Amnesty International krátko pred začiatkom klimatického summitu v Glasgowe (COP26) vyzvala bohaté štáty, aby Madagaskaru poskytli humanitárnu pomoc a tiež finančné i technické prostriedky, ktoré by ostrovu pomohli vyrovnať sa s klimatickou zmenou.

Madagaskar je v prvej línii klimatickej krízy. Pre milión ľudí to znamená sucho katastrofálneho rozsahu a porušovanie ich práv na život, zdravie, jedlo a vodu. Môže to znamenať aj zomieranie od hladu. To všetko sa deje práve teraz, povedala Agnès Callamard, generálna tajomníčka Amnesty International.

Viac než nespravodlivé

Dopad klimatickej zmeny na africké štáty pritom nie je novinkou. Podľa hovorkyne Svetového potravinového programu Shelley Thakral extrémnemu suchu čelí aj Južná Angola a ohrozená je aj Konžská demokratická republika, či región Sahel v západnej Afrike.

Afrika je citlivý kontinent, pokiaľ ide o klimatické šoky, ktoré majú vážny dopad na komunity. Takže sa musíme uistiť, že sme pripravení na najhoršie a máme pripravené plány,“ povedala pre Thomson Reuters Foundation.

Amnesty International upozorňuje, že kontinent potrebuje pomoc medzinárodného spoločenstva. „To, že dopady zmeny klímy najviac pociťujú ľudia v rozvojových krajinách, je, vzhľadom na to, že najmenej prispeli ku klimatickej kríze, viac než nespravodlivé,“ povedala aktivistická skupina portálu Al Jazeera. Otázkou teda ostáva, ako budú na túto nespravodlivosť reagovať lídri na klimatickom summite v Glasgowe.

Článok vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid a Európska únia. 
01 - Modified: 2024-04-16 09:43:46 - Feat.: - Title: Koralové útesy po celom svete čelia vlne blednutia, zistili vedci 02 - Modified: 2024-04-12 15:44:28 - Feat.: - Title: V západnej a strednej Afrike čelí hrozbe hladu takmer 55 miliónov ľudí, tvrdí OSN 03 - Modified: 2024-04-10 13:27:05 - Feat.: - Title: Extrémy sú tu, už niet cesty späť. Marec bol najteplejší v histórii meraní, už ako desiaty mesiac za sebou 04 - Modified: 2024-04-10 09:00:00 - Feat.: - Title: Budeme piť ťavie mlieko namiesto kravského? Výhodami totálne valcuje, v niektorých krajinách už zakladajú megafarmy 05 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:53