StoryEditor

Čínu zasiahol ďalší ničivý tajfún

11.08.2006, 00:00
Čínske juhovýchodné pobrežie zasiahol tajfún Saomai, ktorý je najsilnejší tajfún v Číne za posledných 50 rokov. Zatiaľ si vyžiadal dve obete a okolo 100 zranených, ale ďalších 12 ľudí je nezvestných. Tajfún ohrozuje milióny ľudí, vo veľkomeste Wen-čou sa úplne zastavil život.

Tajfún Saomai, najsilnejšia veterná smršť v Číne za posledných 50 rokov, zasiahol juhovýchodné pobrežie najľudnatejšej krajiny sveta. Úrady nariadili evakuáciu okolo jeden a pol milióna ľudí z ohrozených provincií, ale napriek tomu si tajfún vyžiadal najmenej dve obete a takmer sto zranených. Počet mŕtvych aj zranených bude v nasledujúcich dňoch asi stúpať.
Saomai bol pred zasiahnutím pobrežia označený za tajfún najvyššej, piatej kategórie, po dosiahnutí pevniny však zoslabol na štvrtú kategóriu. Rýchlosť vetra dosahovala až 216 kilometrov za hodinu a bol silnejší ako tajfún z roku 1956, ktorý vyvolal vlny cunami a zabil vyše tritisíc ľudí. Saomai síce nespôsobil podobné záplavy, ale zrovnal so zemou vyše tisíc domov a zničil elektrické a telefónne vedenia. Provinciu Če-ťiang zalial za hodinu 30 milimetrami dažďa. V susednej provincii Fu-ťien zahynuli dvaja ľudia a najmenej dvanásť je nezvestných. Čínske úrady nemajú žiadne správy o dvoch rybárskych lodiach z Taiwanu, ktoré Saomai zasiahol na mori, pri pobreží sa potopil ďalší rybársky čln, keď narazil na útes. V postihnutých oblastiach vyhlásili núdzový stav. Tajfún sa ďalej do vnútrozemia pohybuje rýchlosťou 20 kilometrov za hodinu a
ohrozuje milióny ľudí. Len v prístavnom meste Wen-čou v provincii Če-ťiang ich žije 7,4 milióna. Všetky továrne, obchody a úrady v meste museli zastaviť akúkoľvek činnosť. Obyvatelia si zabezpečovali proti búrke svoje domy a zhromažďovali zásoby jedla a vody. V meste zatvorili letisko, na ktorom ostali uväznené stovky cestujúcich.
Juhovýchodná Čína, Taiwan, Filipíny a juh Japonska trpia tajfúnmi a tropickými búrkami každý rok. Ich sezóna sa začína v júli a končí v októbri. Čínu za posledný mesiac zasiahli už dve tropické búrky, Bilis zabil viac ako 600 ľudí a Prapiroon si vyžiadal asi 80 obetí.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 06:50