StoryEditor

Šéfka CDU Merkelová zostavuje tím, Schröder útočí

15.08.2005, 00:00
Pôvodne mala skupina najbližších spolupracovníkov Angely Merkelovej pracovať po jej boku už od minulého týždňa, všetko však nasvedčuje tomu, že verejnosť si na konkrétne mená musí ešte počkať, pravdepodobne do stredy.

Pôvodne mala skupina najbližších spolupracovníkov Angely Merkelovej pracovať po jej boku už od minulého týždňa, všetko však nasvedčuje tomu, že verejnosť si na konkrétne mená musí ešte počkať, pravdepodobne do stredy. Kandidátka nemeckých opozičných strán, kresťanských únií CDU-CSU, na miesto spolkového kancelára sa drží hesla "dvakrát meraj a raž rež" a podrobne zvažuje kvality každej osoby, ktorá prichádza do úvahy. Zdôrazňuje pritom, že hľadá ľudí pre predvolebnú kampaň, a nie do akéhosi tieňového vládneho kabinetu; tlač však v tejto súvislosti takmer zásadne hovorí o tieňových ministroch. Podľa informácií denníka Handelsblatt v okruhu najbližších spolupracovníkov v nijakom prípade nebude chýbať Wolfgang Schäuble, považovaný za zahraničnopolitického experta. Podobne sa za isté považuje miesto pre ministerského predsedu spolkovej krajiny Sársko Petra Müllera, ako aj pre terajšiu dolnosaskú ministerku sociálnych záležitostí Ursulu von der Leyenovú. Na listine favoritov sa nachádzajú aj ďalšie ženy - napríklad Anette Schavanová, bádensko-württemberská ministerka kultúry alebo politička CSU Gerda Hasselfeldtová.

Problémom Stoiber
Problémom Merkelovej je, že svoje predstavy o budúcej spolupráci zatiaľ jasne neformuloval predseda CSU a bavorský premiér Edmund Stoiber. Nie je teda jasné, ktoré miesto si nárokuje. Podľa niektorých zdrojov by prípadným hospodárskym expertom v predvolebnom tíme opozičnej špičkovej kandidátky mohol byť Heinrich von Pierer, bývalý dlhoročný predseda správnej rady podniku Siemens. Brandenburský minister vnútra Jörg Schönbohm, ktorý vraj mal prevziať problematiku obrany, naproti tomu už z okruhu kandidátov vypadol po tom, čo sa urážlivo vyjadril na adresu východných Nemcov a NDR. Finančný expert strán CDU-CSU Friedrich Merz zase neprejavil záujem, a tak aj o obsadení tohto citlivého postu panujú zatiaľ len dohady.

Schröderova kampaň
Ostrou kritikou konzervatívnej opozície pritom odštartoval v sobotu nemecký spolkový kancelár Gerhard Schröder v Hannoveri predvolebnú kampaň svojej Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), ktorá si v posledných prieskumoch mierne polepšila. Pred obhajobou nepopulárnych sociálnych reforiem sociálnych demokratov kancelár zaútočil na predsedníčku CDU Merkelovú a zdôraznil jej spor so šéfom partnerskej CSU Edmundom Stoiberom, ktorý v nedávnych vyjadreniach spochybnil inteligenciu voličov na východe Nemecka. "Siláctvo a nechutnosti pána Stoibera a neschopnosť viesť pani Merkelovej nemôžu túto krajinu spájať," vyhlásil Schröder pred asi 10 000 účastníkmi mítingu v rodnom meste. Stoiber sa podľa neho kritikou volebného správania na východe snažil očierniť veľkú časť voličov.
Za najväčšiu výzvu pre budúcnosť kancelár označil boj proti nezamestnanosti. Predseda SPD Franz Müntefering na mítingu vyzval podniky, aby sa zapojili do spoločného úsilia proti tomuto problému. "Ekonomika je tu pre človeka, a nie naopak," vyhlásil Müntefering s tým, že červeno-zelená spolková vláda znížila vrchnú daňovú sadzbu a daň pre korporácie a teraz je na podnikoch, aby prispeli svojím dielom. "Peniaze nesmú vládnuť svetu," dodal.

Kandidovať bude 34 strán
V predčasných celonemeckých parlamentných voľbách, ktoré sa uskutočnia 18. septembra, môže a bude kandidovať dovedna až 34 politických strán. Rozhodol o tom v metropole Berlín príslušný volebný výbor Spolkového snemu (Bundestagu). Vo voľbách bude prirodzene kandidovať dovedna osem politických subjektov, ktoré majú buď svoje zastúpenie v Bundestagu, alebo najmenej päť poslancov v jednom zo 16 krajinských parlamentov - Landtagov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:21