StoryEditor

Francúzsko váha s vedením mierovej misie v Libanone

18.08.2006, 00:00
Libanonská armáda začala preberať kontrolu nad časťami južného Libanonu od izraelskej armády. Rokovania o posilnení mierových jednotiek Organizácie Spojených národov UNIFIL konečne pokročili, keď francúzska ministerka obrany vyhlásila, že Francúzsko je pripravené veliť rozšírenej misii.

Libanonská armáda začala preberať kontrolu nad časťami južného Libanonu od izraelskej armády. Rokovania o posilnení mierových jednotiek Organizácie Spojených národov UNIFIL konečne pokročili, keď francúzska ministerka obrany vyhlásila, že Francúzsko je pripravené veliť rozšírenej misii. Nepovedala ale koľko vojakov je ochotné poskytnúť a správy z médií o symbolickej jednotke vyvolávajú v OSN obavy.
Ministerka obrany Michelle Alliotová-Marieová pre televíziu France-2 vyhlásila, že Francúzsko je pripravené veliť mierovým jednotkám. Francúzsko velí aj terajšej jednotke UNIFIL na juhu krajiny, ktorá má takmer dvetisíc vojakov. OSN dúfa, že Francúzi by mohli do nestabilného regiónu poslať až 3 500 vojakov.
Francúzska vláda však o podrobnostiach účasti na misii v Libanone ešte nerozhodla. Podľa prezidenta Jacquesa Chiraca sa "vojenské možnosti stále skúmajú". Francúzsky denník Le Monde včera priniesol správy, podľa ktorých chce Francúzsko na juh Libanonu poslať len symbolickú jednotku - okolo 200 vojakov. Podľa diplomatických zdrojov sa Francúzsko obáva, že misia, ktorá nemá jasný mandát, môže zatiahnuť krajinu do konfliktov s podporovateľmi Hizballáhu, Sýriou a Iránom. Paríž chce údajne poznať hlavne odpoveď na otázku, kto a kedy odzbrojí bojovníkov extrémistického hnutia Hizballáh. Francúzi už majú s mierovou misiou v Libanone zlé skúsenosti. Počas misie v roku 1983 zabil bombový útok islamistických bojovníkov 58 francúzskych vojakov. Ak by Francúzsko prispelo len malým počtom vojakov, ohrozilo by to plány OSN poslať do južného Libanonu do dvoch týždňov 3 500 vojakov.
Libanonská armáda medzitým prevzala kontrolu už nad tridsiatimi dedinami na juhu krajiny. Väčšina oblastí, v ktorých Libanončania prevzali kontrolu od izraelskej armády, sa nachádza v západnej časti libanonsko-izraelského pohraničia. Prvýkrát od začiatku izraelskej blokády včera otvorili aj bejrútske medzinárodné letisko. Pristálo tam prvé lietadlo spoločnosti Middle East Airlines letiace z jordánskeho Ammánu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 15:24