StoryEditor

Amerika bojuje s horúčavami

03.08.2006, 00:00
Zatiaľ čo v Európe sa už mierne ochladilo, Američania zápasia s rekordne vysokými teplotami. Na niektorých miestach východného pobrežia sa ortuť teplomera vyšplhala nad 40 stupňov Celzia. Nezvyčajne horúce počasie prišlo na východ z Kalifornie.

Zatiaľ čo v Európe sa už mierne ochladilo, Američania zápasia s rekordne vysokými teplotami. Na niektorých miestach východného pobrežia sa ortuť teplomera vyšplhala nad 40 stupňov Celzia. Nezvyčajne horúce počasie prišlo na východ z Kalifornie. Vysoké teploty zaregistrovali meteorológovia v New Yorku, vo Filadelfie a Washingtone. Predpovede na najbližšie dni hovoria ešte o vyšších číslach. New York v obave pred ohrozením obyvateľov a kolapsom elektrickej siete z dôvodu zvýšeného používania klimatizácie vyhlásil stav núdze. Podľa národnej služby pre počasie kombinácia vlhkosti a vysokých teplôt môže priniesť až 46 stupňov Celzia. "Ak sa ľudia na horúčavy dobre nepripravia, môžeme byť svedkami významného počtu úmrtí," zdôraznil meteorológ Gary Conte. New York zažil naposledy takéto horúčavy v júli 1999. Vtedy si extrémne počasie vyžiadalo približne 50 obetí.
V meste zriadil takmer štyristo ochladzovacích stredísk. V nich na účet mesta funguje výkonná klimatizácia, najmä pre sociálne slabších ľudí a dôchodcov.
Celé Spojené štáty trápi vlna tropických teplôt už dlhšie ako mesiac. Len za posledné dva týždne zaznamenali meteorologické stanice viac než päťdesiat nových teplotných rekordov. Júl bol dokonca najteplejším mesiacom od roku 1895, keď sa začali v Amerike robiť prvé záznamy.
V pohotovosti sú operátori elektrických rozvodných sietí. Zatiaľ nepredpokladajú, že by museli postupne odstavovať dodávky elektriny, aby sa vyhli nekontrolovateľným výpadkom pre nedostatočnú kapacitu. Už teraz však pocítili výrazné zvýšenie odberu energie.
Iba nedávno vypadla sieť v newyorskej štvrti Queens na dlhšie než týždeň a bez prúdu ostalo 25-tisíc ľudí. Pri najnovších teplotných rekordoch by sa do tmy mohol ponoriť aj celý New York.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 02:19