StoryEditor

Stretnutie "protivojnovej" trojky

14.04.2003, 00:00
Pár dní po belfastskom summite amerického prezidenta Georga W. Busha a britského premiéra Tonyho Blaira sa v ruskom Petrohrade stretli predstavitelia "mierovej osi"
  • Bush pred zásadnou voľbou
  • Pár dní po belfastskom summite amerického prezidenta Georga W. Busha a britského premiéra Tonyho Blaira sa v ruskom Petrohrade stretli predstavitelia "mierovej osi" -- prezident Vladimir Putin, jeho francúzsky kolega Jacques Chirac a nemecký kancelár Gerhard Schröder, aby rokovali o obnove povojnového Iraku. Tretí "Petrohradský dialóg", ktorý si stanovil za cieľ zbližovanie nemeckej a ruskej občianskej spoločnosti, partnerstvo miest a výmenné programy pre mládež tak prítomnosť francúzskeho prezidenta premenila na neformálny summit protivníkov vojenského riešenia irackej krízy.
    "Ani my, ani naši partneri sa nesnažíme organizovať žiadne paralelné summity," snažil sa márne zdôrazniť predstaviteľ kremeľskej administratívy Sergej Prichoďko. Ako dôvod pre prítomnosť francúzskeho prezidenta uviedol fakt, že sa už dlho chcel stretnúť s Putinom.
    "Cez víkend sa stretnú (Chirac, Putin, Schröder) v Petrohrade, lebo kancelár Schröder dostane čestný doktorát. Som potešený, že sa chcú o tento okamih s ním podeliť," kontroval s riadnou dávkou sarkazmu americký šéf diplomacie Colin Powell.
    Reči o osiach
    Predsedu nemeckej vlády jeho slová zrejme nepotešili. Protivojnovú kampaň síce odštartoval ako prvý, teraz by však rád napravil naštrbené vzťahy so Spojenými štátmi. "Všetky reči o osiach sú hlúposť," zaznelo v piatok z vládnych kruhov. "Keď Putin pozval Chiraca, nemohli sme povedať, že ho tam nechceme mať. Teraz pomôže len pragmatizmus," odcitoval nemenovaného predstaviteľa administratívy denník Welt.
    V rámci "mierovej trojky" začínajú byť badateľné odtienky. Nemecko v poslednom čase utíchlo. Zatiaľ čo cez víkend Putin hovoril o "historickom stretnutí" a Chirac "o spoločnej vízii pre svet zajtrajška", Schröder len poznamenal, že "stretnutie je reakciou na medzinárodnú situáciu".
    "Teraz je najdôležitejšie premeniť vojenské víťazstvo na víťazstvo pre iracký národ. Zoči-voči tejto otázke radšej nebudem hovoriť o minulosti," poznamenal zmierlivo na adresu USA a Veľkej Británie. Nemecký kancelár sa v utorok stretáva s Blairom, potom je na programe summit v Aténach, na ktorom sa zúčastní aj generálny tajomník OSN Kofi Annan a na konci mesiaca summit o bezpečnostnej iniciatíve Francúzska, Luxemburska a Belgicka. Nemecké vládne kruhy médiá ubezpečujú, že cieľ Berlína je jeden: upokojiť hádku s Američanmi a vyjasniť si povojnovú úlohu pre OSN bez ideológií alebo "chytania sa za slovíčka" a hlavne zabrániť dojmu vzniku akejkoľvek osi.
    Vitálna alebo centrálna úloha
    Vyhlásenie troch lídrov neboli žiadnou senzáciou. Vyslovili sa za centrálnu úlohu OSN pri obnove Iraku. Pozíciu, ktorú napokon prezentovali aj ich ministri zahraničných vecí pri nedávnom stretnutí v Paríži. Spojené štáty však pre organizáciu presadzujú "vitálnu" úlohu. "Sme si vedomí prínosu, ktorý môže poskytnúť medzinárodné spoločenstvo pri obnove a humanitárnej pomoci," povedal americký šéf diplomacie Powell pre denník Welt. "Niektorí moji kolegovia uprednostňujú slovo ,centrálna'. Nie som si celkom istý, čo to znamená. Povedia jednoducho ,centrálna' a idú na ďalší míting," poznamenal ironicky na margo sporu. "Centrálna úloha môže byť vitálna a vitálna úloha môže byť centrálna," doviedol diskusiu do krajnosti nemecký kancelár Schröder.
    Ministri zahraničných vecí Nemecka, Francúzska a Ruska sa za posledných šesť týždňov stretli trikrát, aby zladili svoje pozície. Krajiny sa v Bezpečnostnej rade OSN stavali proti vojenského riešeniu irackej krízy. Moskva zaujala protivojnový postoj omnoho neskoršie ako Berlín a Paríž a najviac sa obáva toho, že ostane osamotená. O dlhej životnosti osi si nerobí ilúzie. "Ani sme nedúfali v principiálnosť našich partnerov," odcitoval ruský denník Izvestia zdroj blízky vládnym kruhom. "Skôr či neskôr sa Irak skončí a Rusko a USA sa vrátia k normálnemu dialógu."

    menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
    19. apríl 2024 10:10