StoryEditor

Explózia pri Londýne: Nedostatok paliva nehrozí

Mohutné výbuchy včera skoro ráno zdemolovali najmenej polovicu jedného z najdôležitejších ropných terminálov na juhu Anglicka, v Hemel Hempsteade, severne od Londýna. Podľa expertov ide zrejme o najväčšiu nehodu tohto typu v Európe od svetovej vojny. Pri výbuchoch sa zranilo 39 ľudí. Mŕtvi zatiaľ nie sú. Dve osoby sa ťažko zranili a jednu z nich hospitalizovali na jednotke intenzívnej starostlivosti.
Podľa polície šlo zrejme skôr o nešťastie, než teroristickú akciu. Keďže pretrváva od júlových teroristických útokov v Londýne isté napätie, polícia sa včera ponáhľala s vyhlásením, že nemá dôvod domnievať sa, že by išlo o niečo iné, ako o nešťastie. Policajti popreli aj informácie, že na terminál spadlo lietadlo.

Panika motoristov
Terminál Buncenfield v priemyselnej zóne Hemel Hempstead, ktorý patrí francúzskej firme Total SA a americkej Texaco, je jedným z najväčších v Británii. Na rozlohe 450 krát 850 metrov sa tam môže uskladniť až 16 miliónov litrov pohonných látok pre zásobovanie časti južného Anglicka. Končí sa tam aj podzemný ropovod z prístavov pre tankery na východnom pobreží Británie.
Mnoho vodičov po včerajšom nešťastí radšej odišlo doplniť pohonné látky a pri čerpacích staniciach sa tvorili rady, hoci združenia zastupujúce odvetvie od rána ubezpečovali, že situáciu zvládnu a netreba podliehať panike.
Buncenfield je síce kľúčovým pre zásobovanie, sú však aj ďalšie terminály, ktoré budú schopné zásobiť prípadné výpadky pohonných látok, ako je terminál v Readingu či Northamptone, tvrdia miestne autority. Hovorkyňa ropného gigantu BP Sheila Williamsová pre BBC ubezpečila, že nebudú problémy s nedostatkom palív. "Spoločnosti ako BP môžu palivá dodať prostredníctvom tankerov z iných oblastí. Ľudia by sa nemali obávať," povedala Williamsová. Predstavitelia hertfordshirskej polície uviedli, že práve panické skupovanie palív môže spôsobiť problémy.
Hovorca ministerstva obchodu a priemyslu povedal, že vláda úzko spolupracuje s dodávateľmi palív. "Je príliš skoro povedať, aký efekt budú mať výbuchy na zásobovanie, no ropné spoločnosti už urobili opatrenia, aby ropné produkty dokázali dodať z iných oblastí," uviedlo ministerstvo.

Očakáva sa čierny dážď
Obrovský stĺp dymu stúpal do výšky asi troch kilometrov ešte desať hodín po výbuchoch, ktoré nastali asi o siedmej hodine SEČ. Mrak je taký veľký, že ho vidieť aj na satelitných snímkach. Keďže oblasť bola prakticky celý deň v bezvetrí, dym pomaly zapĺňal oblohu nad miestom explózií, východným aj západným smerom, aj nad štyridsať kilometrov vzdialeným Londýnom. Meteorológovia predpovedali na včerajšiu noc vietor a dážď, ktorý by mal nečistoty spláchnuť. "Niektorí ľudia skutočne uvidia čierny dážď," povedala meteorologička televízie Sky News. Úrady informovali, že dym nie je jedovatý, napriek tomu radia obyvateľom v Hemel Hempsteade, aby zostávali doma a nevetrali.
Dnes budú zrejme zatvorené školy a niektoré verejné zariadenia. Oblasť priamo okolo priemyselnej zóny polícia uzavrela a časť ľudí z okolia evakuovali. Kordón okolo miesta nešťastia tvorí niekoľko stoviek policajtov vrátane posíl z okolitých oblastí. Veliteľ polície včera popoludní povedal, že terminál bude horieť ešte najmenej 24 hodín. Hasiči ohlásili, že dostali plamene pod kontrolu už predpoludním.
Záchranné tímy uzavreli diaľnicu M1, ktorá vedie neďaleko miesta nehody a bude uzavretá minimálne do dnešného rána. Táto diaľnica je jednou z najdôležitejších tepien Anglicka. Neďaleko miesta nehody je aj jedno z piatich londýnskych medzinárodných letísk Luton, ktoré však zostalo celý deň v prevádzke.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:00