StoryEditor

USA nedajú Kórei kompenzácie

26.02.2004, 23:00
Autor:
TASRTASR
Severná Kórea je pripravená zmraziť svoj vojenský jadrový program, no nemieni sa vzdať "mierového" využívania nukleárnej energie.

Informoval o tom včera vedúci ruskej delegácie na šesťstranných rokovaniach o severokórejskej jadrovej kríze v Pekingu námestník ruského ministra zahraničia Alexander Losiukov.
KĽDR pred pekinským stretnutím podmienila zmrazenie svojich nukleárnych zbrojných programov vyplatením kompenzácie a bezpečnostnými zárukami. USA vyhlasujú, že záruky poskytnú až po tom, keď Pchjongjang odstráni celý jadrový program. Spojené štáty a Japonsko vyhlásili, že sa nebudú podieľať na nijakom pláne kompenzácií pre Severnú Kóreu. Takéto opatrenia navrhli Čína, Rusko a Južná Kórea. Kompenzácie, napríklad vo forme dodávok energií a ekonomickej pomoci, majú byť protihodnotou za to, že Pchjongjang odstúpi od svojho programu vývoja jadrových zbraní. Severná Kórea sa pred druhým kolom rokovaní, ktoré sa začali v stredu, vyjadrila, že bude proti akémukoľvek návrhu na zmrazenie jej jadrového programu, kým nebudú naplnené jej požiadavky na kompenzácie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 07:50