StoryEditor

Populista Andrzej Lepper sa mení na diplomata

18.08.2006, 00:00
Nový kontroverzný vicepremiér poľskej vlády a zároveň minister poľnohospodárstva Andrzej Lepper bol doteraz známy ako vodca roľnícky protestov a politik, ktorý si neberie servítok pred ústa. Jeho nevyberavý slovník je známy v celej Európe rovnako aj jeho euroskeptizmus. Vstup jeho strany Sebaobrana do vlády s konzervatívnou stranou Právo a Spravodlivosť a s ultrakatolíckou Ligou poľských rodín vystrašil západnú Európu a spustil vlnu kritiky na vývoj v Poľsku. Slávny poľsky populista sa ale začína meniť.

Nový kontroverzný vicepremiér poľskej vlády a zároveň minister poľnohospodárstva Andrzej Lepper bol doteraz známy ako vodca roľnícky protestov a politik, ktorý si neberie servítok pred ústa. Jeho nevyberaný slovník je známy v celej Európe, rovnako aj jeho euroskeptizmus. Vstup jeho strany Sebaobrana do vlády s konzervatívnou stranou Právo a Spravodlivosť a s ultrakatolíckou Ligou poľských rodín vystrašil západnú Európu a spustil vlnu kritiky na vývoj v Poľsku. Slávny poľský populista sa však začína meniť. Už počas svojho prvého summitu v Bruseli pozitívne prekvapil. Správal sa umiernene a diplomaticky, čo ocenila aj eurokomisárka Mariann Fischerová-Bölová.
Posledný rozruch spôsobil Andrzej Lepper pohrozením, že vystúpi z vládnej koalície, ak vláda nenájde v rozpočte dostatok peňazí pre poľnohospodárov na kompenzácie škôd spôsobených suchom.
Na Slovensko prišiel kvôli veľtrhu Agrokoplex.
Nedávno ste v Poľsku vymenili premiérov. Je vláda, ktorú vedie Jaroslaw Kaczyńský, lepšia, ako tá, ktorú viedol Kazimierz Marcinkiewicz?
-- Ja žiaden veľký rozdiel nevidím. Vymenil sa iba premiér, program, ktorý si vláda predsavzala, sa nemení a my urobíme všetko preto, aby sme ho naplnili.
V posledných týždňoch sa v Poľsku opäť rozbehla debata o možnom obnovení trestu smrti. Hovorilo sa dokonca o referende, ktoré by o tom rozhodlo. Ste vy osobne zástancom trestu smrti?
-- To je hlúposť, žiadna taká diskusia v Poľsku nie je. My si plne uvedomujeme záväzky, ktoré máme v Európskej únii. Chceme len, aby napríklad pedofilní zločinci dostali doživotie bez toho, aby sa im trest mohol časom skrátiť.
Často vás slovenské médiá porovnávajú s predsedom Slovenskej národnej strany Jánom Slotom.
-- Nech sme akíkoľvek, stále nás budú liberáli nazývať populistami. My chceme len, aby bolo lepšie.
Je Vám nová slovenská vláda premiéra Roberta Fica sympatickejšia ako tá predchádzajúca?
-- Alebo je tu vláda pre ľudí a rodinu, alebo vláda liberálna, ktorej na hodnotách nezáleží. Ja osobne uprednostňujem tú prvú možnosť. Každej pravicovej aj ľavicovej vláde však určuje mantinely Európska únia.
Ako ste spokojný s členstvom Poľska v únii? Pred vstupom ste EÚ kritizovali.
-- Poľsko je súčasťou únie, rešpektuje jej pravidlá a pokúsi sa z nej vyťažiť to najlepšie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:23