StoryEditor

Pápež: Islam si vážim

26.09.2006, 00:00
Pápež Benedikt XVI. sa už štvrtý raz pokúsil zmierniť hnev moslimov z celého sveta, ktorý vyvolali jeho nedávne výroky spájajúce islam s násilím.
Pápež Benedikt XVI. sa už štvrtý raz pokúsil zmierniť hnev moslimov z celého sveta, ktorý vyvolali jeho nedávne výroky spájajúce islam s násilím. Vo svojom letnom sídle v horskom talianskom mestečku Castel Gandolfo sa včera na mimoriadnej audiencii stretol s veľvyslancami moslimských štátov, ktoré majú svoje zastúpenie vo Vatikáne.
Pápež vo svojom prejave zdôraznil, že kresťania a moslimovia musia jednoznačne odmietnuť násilie a začať spolu hovoriť. Podľa hlavy katolíckej cirkvi je dialóg medzi náboženstvami životne dôležitý a do veľkej miery od neho závisí budúcnosť sveta. Benedikt XVI. zdôraznil, že si islam a moslimov hlboko váži a rešpektuje.

Vzájomná úcta
Na audiencii, ktorá trvala asi pol hodiny, prišlo 21 veľvyslancov z moslimských krajín. Okrem zástupcov Indonézie, Egypta, Pakistanu, Turecka, Iránu, Iraku a jednotlivých členov Ligy arabských štátov boli na stretnutí aj predstavitelia moslimskej komunity v Taliansku. Pápež im znova vysvetľoval, že svojimi výrokmi nechcel uraziť moslimov a že jeho slová zle pochopili. Niekoľko veľvyslancov uviedlo, že stretnutie s pápežom určite pomôže ukončiť kontroverzný spor, ktorý sa začal pred dvomi týždňami.
Benedikt XVI. počas návštevy Bavorska na prednáške v Regensburgu 12. septembra citoval stredoveký text byzantského cisára Manuella II. Paleologa: "Ukážte mi, čo Mohamed priniesol nové, a uvidíte, že sú to samé zlé a neľudské veci, ako je príkaz šíriť jeho vieru mečom." Pápež minulý týždeň vyhlásil, že tento výrok neodráža jeho osobný názor. Chcel ním iba povedať, že násilie a náboženstvo nejdú dohromady.
Hlava katolíckej cirkvi veľvyslancom povedala, že chce pokračovať v stopách svojho predchodcu Jána Pavla II., ktorý sa usilovať o dialóg medzi náboženstvami. "Úprimne si želám, aby vzťahy dôvery, ktoré sa rozvíjali medzi kresťanmi a moslimami mnoho rokov, nielenže pokračovali, ale rozvíjali sa v dialógu naplnenom vzájomnou úctou," povedal pápež.

Nájsť spoločnú reč
Benedikt XVI. si želá, aby kresťania a moslimovia uznávali náboženské hodnoty, ktoré majú obe viery spoločné, a navzájom poctivo rešpektovali rozdiely oboch náboženstiev. "Kresťania a moslimovia sa musia naučiť spolupracovať, aby zabránili akýmkoľvek formám neznášanlivosti a prejavom násilia," uviedol pápež. Hlava katolíckej cirkvi zdôraznila, že ruku k dielu musia priložiť cirkevné autority a politici, ktorí by mali viesť a povzbudzovať ľudí k tolerancii a dialógu viesť.
01 - Modified: 2003-04-04 12:19:31 - Feat.: 0 - Title: Balvanom samospráv sú nové dlhy zdravotníctva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:29