StoryEditor

Biely dom má problém

16.01.2007, 23:00
Súdna dráma s politickou zápletkou. Tak možno nazvať proces, ktorý v najbližších týždňoch čaká Spojené štáty. Obžalovaným je Lewis Libby, bývalý šéf kancelárie viceprezidenta Richarda Cheneyho.

Proces, ktorý siaha do najvyšších politických kruhov. Aj tak možno charakterizovať súdne pojednávanie, ktoré bude najbližšie týždne zamestnávať Spojené štáty. Hlavným obžalovaným je Lewis Libby, bývalý šéf kancelárie viceprezidenta Richarda Cheneyho. Čelí obvineniu z krivej prísahy, z krivého svedectva a z marenia výkonu spravodlivosti v súvislosti s prezradením identity tajnej agentky CIA Valerie Plameovej. Úmyselné prezradenie agenta je v Amerike trestným činom. Môže dostať až 30 rokov väzenia a finančnú pokutu vo výške 1,25 milióna dolárov.
Viacročná story
Zamotaný príbeh sa začal už v roku 2002. Veľvyslanec Spojených štátov a manžel agentky Plameovej, Joseph Wilson, cestoval do Nigeru, aby pre CIA overil informácie o tom, že krajina dodáva jadrový materiál pre režim vtedajšieho irackého prezidenta Saddáma Husajna. Wilson však tieto informácie nepotvrdil. Zakladali sa podľa neho na falošných dokumentoch. Napriek tomu sa o rok neskôr objavila v správe prezidenta George W. Busha informácia o dodávkach uránu pre Irak. A práve argument, že Irak disponoval zbraňami hromadného ničenia, bol jedným z rozhodujúcich dôvodov na inváziu Spojených štátov. Zbrane tohto typu sa však v Iraku nenašli.
Wilson následne v New York Times napadol Bushovu administratívu, že prekrúca fakty, aby vojnu v Iraku ospravedlnil. Krátko nato sa v médiách objavilo meno Plameovej ako tajnej agentky. Wilson to označil za pomstu Bieleho domu.
Kto to vyzradil
Špeciálnemu vyšetrovateľovi Patrickovi Fitzgeraldovi viacerí novinári potvrdili, že o Plameovej sa dozvedeli od Libbyho a ďalšieho Bushovho blízkeho poradcu, Karla Rovea. Libby sa však bránil tým, že on sa o totožnosti agentky dozvedel od Tima Russerta z televíznej stanice NBC. V inej verzii však tvrdil, že zámerný únik tejto informácie odobril samotný prezident Bush. Biely dom takéto obvinenia poprel.
Libbyho obvinil Fitzgerald po dlhom vyšetrovaní na konci roku 2005 z toho, že klamal. Libby odstúpil z funkcie poradcu viceprezidenta. Rove sa žalobe vyhol.
"Najčestnejší muž"
Libbyho obhajoba sa chce brániť tým, že jeho klient si "v návale práce nemôže pamätať všetko a že v rozhovoroch s novinármi sa jednoducho pomýlil".
Pozornosť celého procesu priťahuje aj osoba viceprezidenta. Richard Cheney je prvým viceprezidentom najmenej za posledných sto rokov, ktorý bude svedčiť v kriminálnom prípade. Cheney už pred procesom označil Libbyho ako "jedného z najčestnejších mužov, ktorého pozná".

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 01:08