StoryEditor

Nad Bukurešťou visí otáznik

13.12.2005, 23:00
Snahy Rumunska vstúpiť do EÚ sú najnovšie kompromitované škandálom spojeným s aktivitami CIA. Vyšetrovateľ Rady Európy Dick Marty včera v Paríži povedal, že organizácia má dôkazy o "ilegálnych únosoch a porušovaní základných ľudských práv."

Členstvo v EÚ je okrem neschopnosti Rumunska vyhovieť Bruselu v kľúčových oblastiach najnovšie kompromitované škandálom spojeným s aktivitami CIA v EÚ. Vyšetrovateľ Rady Európy Dick Marty včera v Paríži povedal, že organizácia má dôkazy o "ilegálnych únosoch a porušovaní základných ľudských práv."

Ohrozené členstvo
Predseda európskych socialistov Martin Schulz Rumunsko na zasadnutí EP upozornil, že ak sa potvrdia podozrenia z toho, že krajina poskytla vojenské základne na mučenie väzňov, jeho vstup do EÚ môže byť ohrozený. Spravodajca EP pre Rumunsko Pierre Moscovici pre Hospodárske noviny potvrdil, že napriek komplikovanej situácii vyzve EP, aby vstup Rumunska potvrdil ešte raz. Bukurešť sa podľa Moscoviciho musí "bezodkladne začať venovať dramatickému stavu korupcie." Aj napriek "pozoruhodnému pokroku" v pripravenosti Bukurešti bývalý francúzsky minister zahraničných vecí Moscovici pre HN uviedol, že predvstupový stav Rumunska sa vyznačuje naďalej "zjavnými nedostatkami." Krajina za posledné mesiace nezlepšila situáciu v boji proti úplatkárstvu. EP vyzve dnes Rumunsko, aby bezodkladne začalo uplatňovať reformy.

V rukách suseda
Na rozdiel od Rumunska, je situácia v Sofii jednoznačnejšia. Spravodajca EP pre Bulharsko Geoffrey van Orden síce naďalej poukázal na problémy krajiny s organizovaným zločinom a so situáciou rómskej menšiny, no komisia pre zahraničné otázky konštatovala zlepšenie situácie. Stúpenci vstupu Rumunska a Bulharska sa ocitli v zložitej situácii. Francúzsko začiatkom týždňa vetovalo udelenie štatútu kandidátskej krajiny Macedónsku. Brusel to myslí s prehodnocovaním rozširovania vážne. Predovšetkým Bukurešť si bude musieť uvedomiť, že vstup do EÚ v rovnakom čase ako Bulharsko je predovšetkým v rukách rumunských predstaviteľov. Rumunsko a Bulharsko sa majú podľa Bruselu stať členmi Európskej únie v januári 2007. Európsky parlament si po novembrovej neutrálnej hodnotiacej správe Európskej komisie o pripravenosť oboch krajín na stanovený dátum vyhradil právo zmonitorovať situáciu ešte raz a odložiť tak prípadné členstvo o rok.

01 - Modified: 2003-02-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nižší počet kótovaných titulov na BCPB
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 10:02