StoryEditor

Radikáli opäť v akcii

30.10.2006, 23:00
Maďarskí nacionalisti znovu demonštrujú proti premiérovi Ferencovi Gyurcsányovi. Organizátorom protestov je opäť Maďarský národný výbor 2006.

Maďarskí nacionalisti znovu demonštrujú proti premiérovi Ferencovi Gyurcsányovi. Organizátorom protestov je opäť Maďarský národný výbor 2006. Keďže plochu pred parlamentom po jej vyprázdnení polícia dočasne uzavrela ako operačné územie, v pondelok večer v Budapešti obnovili svoju protestnú akciu približne len o štyristo metrov ďalej. Pri večnom svetle prvého premiéra Lajosa Batthyányho z roku 1848 na Aulichovej ulici v centre metropoly demonštranti plánujú zostať až do konca novembra pod dohľadom stále pohotových ochrancov poriadku. Na rozdiel od pôvodného permanentného protestu sa už musia uspokojiť iba so štyrmi hodinami každý deň.
"Oproti Gyurcsányovmu Novému Maďarsku postavíme naše staré Maďarsko," vyhlásil ešte pred obnovením protestov jeden z organizátorov László Toroczkai. Na Slovensku je známy ako vedúci ultranacionalistického a iredentistického Mládežníckeho hnutia 64 žúp. "Neskončila sa naša vojna s cieľom vymeniť moc," dodal s tým, že svoju akciu považujú za morálnu revolúciu proti klamajúcej vláde a premiérovi. Ich cieľom je zorganizovať 25. novembra zhromaždenie, na ktorom by mali prijať ústavu zameranú na staré historické Maďarsko. Chceli by dokonca aj vlastný parlament a vládu.
Pred parlamentom začali dávať do poriadku časť parku zničenú demonštrantmi. Polícia zároveň zakázala v tomto týždni demonštráciu inej radikálnej organizácii Lelkiismeret ´88. Na uliciach vedúcich k parlamentu sa objavili dopravné tabule so zákazom vjazdu pre traktory. Farmári z celého Maďarska sa totiž chystajú od začiatku novembra na akciu proti vláde so stovkami traktorov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:22