StoryEditor

Africkí imigranti sa valia do Európy

20.07.2006, 00:00
Európska komisia včera navrhla prijať ďalšie opatrenia proti nelegálnej migrácii z Afriky. Chce vytvoriť špeciálne tímy, ktoré by v prípade masového prílivu imigrantov mohli okamžite pomôcť postihnutej krajine. Uvažuje sa aj o spoločnej pobrežnej hliadke, ktorá by strážila najčastejšie využívané námorne cesty utečencov.

Španielsko, Taliansko, a Maltu zaplavajú každý deň stovky imigranov z čierneho kontinentu. Na veľmi vratkých plavidlách sa vydávajú cez more za vytúženou Európou, ktorá je pre nich symbolom raja na zemi.
Európska komisia včera navrhla prijať ďalšie opatrenia proti nelegálnej migrácii z Afriky. Chce vytvoriť špeciálne tímy, ktoré by v prípade masového prílevu imigrantov mohli okamžite pomôcť postihnutej krajine. Uvažuje sa aj o spoločnej pobrežnej hliadke, ktorá by strážila najčastejšie využívané námorné cesty utečencov.
Koľko Afričanov presne odišlo do Európy, nedokáže nikdo odhadnúť. Len za prvý polrok 2006 zadržali pri brehoch španielskych Kanárskych ostrovoch takmer 11-tisíc ilegálnych imigrantov. Šťastie na člnoch pašerákov skúšajú vzdelaní ľudia, ale aj úplne chudobní obyvatelia slumov. Suma 1 500 dolárov, ktorú musia imigranti za prevoz zaplatiť, pritom pre nich znamená veľký majetok. Šanca, že doplávajú do Európy, však nie je veľká. Dennodenne nájde v Atlantiku alebo v Stredozemnom mori smrť niekoľko desiatok Afričanov.
Väčšina plavidiel s imigrantmi, ktoré zadrží španielska pobrežná hliadka pri Kanárských ostrovoch, prichádza z Mauritánie. Táto africka krajina sa stala novým zhromaždiskom afrických imigrantov. Na Kanárskych ostrovoch sa ráno opakuje tá istá scéna. Čln španielskej gardy ťahá za sebou bárku, v ktorej sa krčia vystrašení utečenci. Úplne premočení sa trasú od zimy a nevedia, čo ich čaká. Červený kríž, polícia, prekladatelia a lekár tvoria uvítací výbor, ktorý je ich prvým kontaktom s Európou. Na 45 dní utečencov umiestnia do špeciálneho tábora. Potom prevezú do Španielska. Ak úrady nerozhodnú o okamžitom vrátení nelegálnych imigrantov do krajiny ich pôvodu, prepustia ich na slobodu, avšak s príkazom opustiť krajinu. Afričania sa potom hladní a bez práce potulujú po Španielsku.

01 - Modified: 2003-03-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Atraktívny autopriemysel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:15