StoryEditor

Opozícia ovládla Budapešť

09.10.2006, 00:00

Opozičný Fidesz začal novú vlnu demonštrácií za odstúpenie premiéra Ferenca Gyurcsánya. Ten síce úspešne prežil piatkové hlasovanie o dôvere v pomere 207 k 165 hlasom, ako sa očakávalo, avšak opozícia chce prinútiť skompromitovaného predsedu kabinetu k odchodu pod nátlakom masových protestov. Mimochodom, o dôvere vláde hlasoval nielen sám premiér, ale aj ďalších sedem členov vlády. Majú totiž zároveň poslanecké mandáty.
Namiesto očakávaných státisícov prilákal vodca opozície pred parlament v Budapešti len desaťtisíce stúpencov. V prvý deň, v piatok podvečer, si prišlo bojovný prejav Viktora Orbána vypočuť podľa odhadov ešte 80 až 100-tisíc ľudí, na druhý deň už bez lídra Fideszu len okolo 30 až 50-tisíc. V protestoch proti premiérovi mienia pokračovať každý deň, najmenej do 23. októbra, 50. výročia protikomunistickej revolúcie. Opozícia trvá na odchode premiéra a vzniku vlády odborníkov, od požiadavky predčasných volieb ustúpila.
,,Podľa mňa odíde. Je to otázka niekoľkých dní. V každom prípade musí ísť preč," uviedol o Gyurcsányovi János Sznak. Vyznelo to však skôr ako jeho želanie než presvedčenie. Päťdesiatročný vyučený kuchár zo Salgótarjánu, je tri roky bezdomovcom. Na námestie pred parlamentom chodí prespávať od začiatku protestov pred troma týždňami. Podporuje Orbána, skôr ho trápi to, že nemá prácu ako škandál okolo premiéra. ,,Keď sa Orbán vráti do vlády, prácu budem mať za niekoľko dní," myslí si. Opozícia medzitým oznámila, že chce iniciovať trestné stíhanie premiéra za úmyselné utajovanie údajov o reálnom stave ekonomiky.

Martin Benko, spolupracovník HN

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 18:55