12.06.2006, 00:00

Velenie vojenského letectva KĽDR včera Spojeným štátom pohrozilo, že ich potrestá za špionážne lety nad svojím územím. Ide o prelety špionážneho lietadla RC-135 medzi 6. a 10. júnom. "Letecké sily vážne varujú amerických imperialistov, že agresorov čo najprísnejšie potrestajú, ak ich lietadlá budú pokračovať v špionážnych misiách," píše sa vo vyhlásení. (SITA)
Asi 200 záložníkov americkej armády, ktorí mali zabezpečovať prípravy na spoločné vojenské manévre Morský vánok 2006, dnes opustí Krym. Cieľom manévrov je demonštrovať dobré vzájomné vzťahy medzi Ukrajinou a NATO. Odchod podľa hovorcu vojenského námorníctva nevyvolali protesty proti prítomnosti jednotiek NATO, ale koniec ich pracovnej zmluvy. Neznamená to preto ani zrušenie manévrov. (SITA)
Silný únik žeravého sopečného plynu spôsobil v piatok zrútenie časti krátera indonézskej sopky Merapi. Kráter sopky klesol asi o 20 metrov, čo je podľa odhadov asi 3,5 milióna kubických metrov horniny. Včera to potvrdili vulkanológovia. Tým sa znížil tlak prúdiacej magmy a zároveň riziko silnej erupcie. Napriek tomu sopka naďalej ohrozuje svoje okolie. (SITA)
Chorvátsko sprísni tresty za rasovo a etnicky motivované zločiny. Záhreb tak chce splniť požiadavky zástupcov židovskej a srbskej menšiny. Podľa novely trestného zákona budú chorvátske súdy na trestné činy spáchané na základe "farby pokožky, pohlavia, sexuálnej orientácie, etnickej príslušnosti, náboženstva a ďalších špecifík" prihliadať ako na priťažujúcu okolnosť. (SITA)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 09:40