StoryEditor

Izrael bude kolonizovať lukratívnejšie územia

18.08.2005, 00:00
Izraelská armáda a polícia začali včera, po vypršaní 48-hodinového ultimáta, násilím odvážať židovských osadníkov z okupovaného územia pásma Gazy. Evakuovať museli násilím tých osadníkov, ktorí neuposlúchli príkaz izraelskej vlády a neopustili svoje domovy dobrovoľne.

Izraelská armáda a polícia začali včera, po vypršaní 48-hodinového ultimáta, násilím odvážať židovských osadníkov z okupovaného územia pásma Gazy. Evakuovať museli násilím tých osadníkov, ktorí neuposlúchli príkaz izraelskej vlády a neopustili svoje domovy dobrovoľne. Pri zrážkach s izraelskými bezpečnostnými zložkami boli zranení mnohí židovskí osadníci, ktorí demonštrovali proti tomuto rozhodnutiu vlády Ariela Šarona.

Plačúci Šaron
"Nemožno sa na to pozerať, a to sa týka aj mňa, a nemať pritom slzy v očiach," citovala agentúra AP Šarona, ktorý sa považuje za zástancu kolonizácie, ale rozhodol o stiahnutí z Gazy. Izraelské i zahraničné televízie ukazovali zábery plačúcich kolonistov, ktorých ich vlastná vláda vyhnala zo "svätej zeme", na ktorú majú podľa svojho presvedčenia právo. "Žid neudrie Žida. Nacisti!," kričali mnohí.
Palestínčania odsun židovských osadníkov oslavujú ako svoje víťazstvo. Veci sa však majú inak. O odsune rozhodol jednostranne premiér Šaron, a vedel, prečo to robí.

Má to premyslené
"Pred 35 až 40 rokmi sme mali sen, navrátiť židovský národ do jeho kolísky. Lenže tento sen sme nemohli realizovať úplne," povedal nedávno izraelský premiér pre francúzsky denník Le Figaro.
Z Gazy musí odísť asi 1 500 rodín kolonistov, teda dohromady približne 8 000 ľudí. Ich prítomnosť na územiach, kde žije 1,3 milióna Palestínčanov, bola pre Izrael neudržateľná. Izrael za ochranu osadníkov pred neustálymi útokmi zo strany palestínskych militantov platil privysokú cenu. Šaron sa preto rozhodol stiahnuť ich z Gazy, čo zároveň zlepšilo jeho renomé na medzinárodnej scéne.
Tento ústretový krok však nie je od Šarona prejavom žiadneho ľudomilstva. Gaza nie je pre Izrael takým strategickým územím ako západný breh Jordánu. Hoci aj odtiaľ evakuovali štyri osady, kolonizácia má na tomto území pokračovať. Rovnako je to aj v prípade židovských kolónií v okolí Jeruzalema, ktoré sú v blízkosti zelenej línie, ako ju vytýčila vojna v roku 1967. Šaronova vláda mieni čo najviac investovať do kolonizácie týchto lukratívnych oblastí s predpokladom, že ak dôjde raz k podpísaniu mierovej dohody s Palestínčanmi, posunú sa hranice Izraela až po kolonizované územie, teda za súčasnú líniu.

Šanca pre radikálov
Odchod Izraela z Gazy vnímajú Palestínčania ako svoje víťazstvo, tak to prezentuje aj prezident Mahmúd Abbás. "Evakuácia pásma Gazy je prvým krokom na ceste k zrušeniu izraelskej prítomnosti na všetkých palestínskych územiach, ktoré vojaci židovského štátu obsadili v roku 1967," povedal v pondelok Abbás. Palestínčania čoskoro pochopia, že to tak nie je. To oslabí pozíciu prezidenta. O slovo sa čoraz hlasnejšie hlásia militantné skupiny, ktoré v čase izraelského odchodu z Gazy vystupujú z anonymity s cieľom stať sa legitímnym reprezentantom Palestínčanov. Gaza sa môže stať základňou pre islamských teroristov. Hovorca Hamasu už oznámil, že po ukončení izraelského odchodu z pásma Gazy prenesie skupina svoj boj proti Izraelu do Predjordánska.
Ďalším problémom, ktorý by mohol schladiť priveľmi optimistické očakávania, je nejasnosť, čo urobí Izrael po odsune. Ak bude naďalej držať toto palestínske územie v zovretí, pre jeho obyvateľov sa nič nezmení. Izrael sa zatiaľ vyhýbavo stavia k obnoveniu spojenia medzi Gazou a západným brehom Jordánu, ktoré neexistuje už päť rokov. Obe palestínske územia teda žijú oddelene, čo znemožňuje ich efektívnu správu jednotným palestínskym vedením.

Izraelská vláda Ariela Šarona jednostranne rozhodla o evakuácii 25 židovských kolónií z palestínskych území. V pásme Gaza sa zruší všetkých 21 kolónií a štyri malé kolónie na západnom brehu Jordánu.

Odsun v Gaze sa týka 1 500 rodín, teda asi 8 000 osôb. Zo západného brehu Jordánu musí odísť 200 rodín.

Evakuácia sa začala 15. augusta, tých, čo neodišli do polnoci 17. augusta, násilím odsunú izraelské bezpečnostné sily. Evakuáciu zabezpečuje asi 55 000 izraelských vojakov a policajtov.

Odsun z Gazy neznamená koniec židovskej kolonizácie. Tá pokračuje na západnom brehu Jordánu a v okolí Jeruzalema. Odteraz bude podporovaná iba kolonizácia v blízkosti hraníc z roku 1967, čím si chce Izrael zabezpečiť lepšiu východiskovú pozíciu pri mierových rokovaniach s Palestínčanmi.

01 - Modified: 2003-01-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Exceluje na dvorci aj na burzovom parkete 02 - Modified: 2003-01-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dolár v blízkosti niekoľkoročných miním
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 23:39