StoryEditor

Návrat francúzskej opozície

21.11.2005, 23:00

Vo francúzskom Mans sa cez víkend skončil krízový kongres francúzskej Socialistickej strany (PS). Vedenie najsilnejšej opozičnej formácie v krajine sa ho rozhodlo zvolať po tom, ako došlo k vážnej roztržke vo vedení strany kvôli textu európskej ústavy.

Všetci za jedného
"Všetci nám prorokovali rozpad a namiesto toho sme vyšli z kongresu posilnení," uviedol šéf strany Francois Hollande po skončení 78-hodinového rokovacieho maratónu. Počas troch dní bojoval generálny tajomník socialistov o syntézu piatich konkurenčných textov, ktoré majú poslúžiť ako základ na predvolebnú konvenciu v marci 2006.
V PS dnes existuje päť myšlienkových platforiem - od sociálno-liberálneho vedenia, cez reformnú Novú socialistickú stranu až po ultraľavicovú Utópiu. Minulý týždeň zaslali ich predstavitelia päť textov na hlasovanie členom strany. Jedným z predkladateľom téz je Laurent Fabius, bývalý premiér a pravdepodobný kandidát na úrad prezidenta v roku 2007, ktorý sa pričinil svojím odmietnutím európskej ústavy o oslabenie socialistov. Jeho text získal iba dvadsaťpercentnú podporu. Hollande, ktorého program zjednotenia ľavice zabezpečil proeurópskej skupine v strane po hlasovaní pohodlnú väčšinu, mohol podľa pozorovateľov žiadať v Mans Fabiusovu hlavu. Oslabil by však opozíciu v čase, keď politický priestor obsadzuje čoraz suverénnejšie minister vnútra Nicolas Sarkozy.
Hollandemu sa podarilo zachrániť jednotu strany a zajtra sa bude po dvoch mandátoch poslednýkrát uchádzať o post generálneho sekretára. "Francúzi teraz vedia, že socialisti sú späť (na politickej scéne)," zablahoželal schváleniu programovej syntézy Hollande len niekoľko dní po tom, ako sa v prieskumoch verejnej mienky ukázalo, že viac ako 60 percent obyvateľov krajiny považuje socialistov za neschopných zvíťaziť vo voľbách.

Čo navrhujú
Socialisti sú po víkende rozhodnutí začať "frontálnu opozíciu voči pravicovej vláde". V sociálnej oblasti chcú rozšíriť 35-hodinový pracovný týždeň na všetky odvetvia spoločnosti, penalizovať zamestnávateľov, ktorí ponúkajú ľuďom príliš systematicky chúlostivé pracovné zmluvy. Najvýraznejšou zmenou v platovej politike má byť zvýšenie minimálnej mzdy na 1 500 eur do roku 2012, teda do konca budúceho volebného obdobia. V ekonomike chcú PS znárodniť EDF (elektrickú spoločnosť), ktorej predaj akcií sa ukončil minulý týždeň. V prípade víťazstva v roku 2007 zrušia súčasnú dôchodkovú reformu a v prípade prepúšťania budú mať podniky a firmy povinnosť ponúknuť náhradné pracovné miesto.
Po vlne nepokojov na niektorých francúzskych predmestiach chcú socialisti pokutovať komúny, ktoré nedodržiavajú zákon, ktorý prikazuje, aby bolo 20 percent nových bytov sociálnych.
V politickej domácej scéne sa opozícia výrazne priblížila k myšlienke novej šiestej republiky, ktorá by mala podľa časti PS vyriešiť istú nevyváženosť moci medzi silným prezidentom, jeho premiérom a príliš slabým parlamentom.

Európska politika
Európski partneri PS si už dnes môžu urobiť predstavu o tom, ako môže vyzerať francúzska európska politika po roku 2007. Reforma Paktu stability, zavedenie ochranných mechanizmov proti delokalizáciám priemyslu a povinnosť Európskej centrálnej banky zohľadňovať pri vypočítavaní rastu zamestnanosť. Socialisti budú žiadať stiahnutie takzvanej Bolkesteinovej direktívy o službách a vznik európskeho sociálneho dohovoru. Nie je vylúčené ani zvýšenie súčasného európskeho rozpočtu (približne jedno percento hrubého domáceho bohatstva) na dve percentá financovaného novou európskou daňou či žiadosť o nový text európskej ústavy, ktorý bude "kratší a sústredený na inštitúcie".

Stačí syntéza?
Hollande dosiahol zdanlivú jednotu strany. V situácii, keď socialisti takmer dezertovali z politického priestoru, sa mu zdalo vhodnejšie zachraňovať existenciu opozície. Cena v podobe sociálno-európskeho kompromisu s radikálnymi prúdmi PS je však príliš vysoká na to, aby sa mohla stať v roku 2007 nositeľom jasného odkazu. V Mans nedošlo k jasnej definícii budúceho smerovania, čo je pre Sarkozyho najlepšia správa od začiatku nepokojov v krajine.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:42