StoryEditor

Protiteroristický zákon platí ďalší polrok

22.12.2005, 23:00

Americký Senát predĺžil platnosť kontroverzného protiteroristického zákona o ďalších šesť mesiacov. Kritici takzvaného Vlasteneckého zákona (Patriot Act), predovšetkým z radov Demokratickej strany, dlhší čas blokovali jeho schválenie. Pôvodne navrhovali predĺženie platnosti iba o tri mesiace. Republikáni žiadali predĺženie o rok. Senátori sa nakoniec dohodli na kompromisnom riešení.
Keďže Snemovňa reprezentantov jeho predĺženie schválila už skôr, prezident George W. Bush
ostro kritizoval hornú komoru Kongresu za zdržovaciu taktiku. Tvrdil, že "vo vojne s terorizmom si nemôžeme dovoliť byť bez tohto zákona ani na chvíľu". Bush počas posledných dní vyzýval senátorov, aby zákon predĺžili v jeho plnom znení rozsahu a natrvalo. I keď schválený kompromis nie je pre Biely dom žiadnym víťazstvom, podľa komentátorov vyvoláva nové otázky o Bushovej autorite. Prezident predĺženie zákona uvítal. Zároveň zdôraznil nevyhnutnosť ďalšej spolupráce so zákonodarným zborom na jeho plnom obnovení. "Platnosť zákona sa skončí v lete budúceho roku, hrozba terorizmu proti Amerike sa k tomuto termínu nekončí," povedal Bush.
Spor okolo tohto právneho aktu sa znovu prudko rozhorel pred niekoľkými dňami, keď vysvitlo, že Bush na jeho základe povolil program, ktorý v USA umožnil odpočúvanie bez súhlasu súdu. Niektoré časti zákona, ktorý schválili po teroristických útokoch z 11. septembra 2001, mali vypršať koncom tohto roka. Právna norma rozširuje právomoci federálnych úradov, ktoré môžu bez súdneho povolenia napríklad vykonávať tajné prehliadky, získavať osobné záznamy a odpočúvať telefonické hovory.
Viacerí zákonodarcovia očakávajú, že do polovice budúceho roka by sa mali sporné otázky, ktoré vyvolávajú niektoré ustanovenia zákona, vyriešiť. Demokrati a ďalší oponenti kritizujú predovšetkým skutočnosť, že právomoci, ktoré zákon poskytuje, sú príliš široké, nekontrolovateľné a zasahujú nebývalým spôsobom do súkromia Američanov. "Získali sme viac času na dopracovanie finálnej verzie zákona tak, aby sme v nej zabezpečili ochranu základných občianskych slobôd a zároveň zachovali dôležité nástroje na boj proti terorizmu," dodal demokratický senátor Russ Feingold, ktorý ako jediný hlasoval proti pôvodnému Patriot Act.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 18:42