TASR/AP
StoryEditor

Sedem lekárov má po protiočkovacom summite covid, vrátane popredného antivaxera

25.11.2021, 09:24
Autor:
dttdttČTKČTK
U siedmich lekárov, ktorí sa v novembri zúčastnili summitu proti očkovaniu na Floride, sa krátko po akcii prejavil Covid-19.

„Bol som na ivermektíne šestnásť mesiacov a moja žena tiež. Nikdy v živote som sa necítil zdravšie,“ vyhlásil lekár Bruce Boros 9. novembra vo floridskej Oscale na antiočkovacom summite, na ktorom sa zúčastnilo asi 800 ľudí. O dva dni neskôr Boros ochorel na covid.

Sedemdesiatjedenročný kardiológ v USA podľa The Guardianu patrí medzi prominentných odporcov očkovania. Niekoľko dní po konferencii sa nákaza covidom podľa organizátora akcie Johna Littela prejavila aj u ďalších šiestich lekárov, ktorí sa summitu zúčastnili a vystupovali tu proti vakcínam.

​Littel podľa denníka The Daily Beast (TDB) však trvá na tom, že sa lekári nenakazili na konferencii. „Myslím, že to dostali v New Yorku alebo v Michigane alebo odkiaľkoľvek. Boli to ľudia, ktorí prileteli z rôznych miest,“ uviedol a dodal, že odmieta označenie summitu ako „superprenášačskej“ udalosti.

Podľa TDB však ľudia na akcii nemali rúška a nedodržiavali rozostupy. Littel dodal, že všetci nakazení lekári údajne reagovali dobre na liečbu ivermektínom. „Brucovi sa darí dobre,“ povedal. TDB však s odkazom na svoje zdroje napísal, že Boros zápasí s vážnym priebehom choroby.

Chcel som otca spráskať, povedal antivaxer

Ivermektín, ktorý vznikol v 70. rokoch minulého storočia ako antiparazitikum, začalo mnoho ľudí nazývať zázračným liekom na covid-19, najmä v kruhoch, ktoré odmietali novo vyvinuté vakcíny. Mnoho krajín vrátane napríklad Slovenska potom schválilo jeho mimoriadne použitie pre pacientov s ťažkým priebehom covidu.

Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) však uviedol, že ivermektín nemá žiadne preukázané účinky proti covidu a ľudia si jeho užívaním, najmä vo väčších dávkach, môžu naopak ublížiť.

​Používať ivermektín na prevenciu či liečbu covidu-19 neodporúča ani Európsky liekový regulátor (EMA). Český Štátny ústav pre kontrolu liečiv v marci umožnil zdravotníckym zariadeniam podávať prípravok pacientom s covidom-19 v rámci experimentálnej liečby.

Boros v predchádzajúcich mesiacoch odsúdil lekára a vládneho experta Anthonyho Fauciho za propagáciu vakcín a označil ho za podvodníka. „Farmaceutický priemysel na nás chce iba zarobiť,“ zúril Boros. Keď sa na jeho hlavu potom zniesla kritika, tvrdil, že chce iba zachraňovať životy.

"Keď som podal ivermektín ťažko chorému pacientovi s covidom, do šiestich hodín prestal kašľať," uviedol Boros na konferencii, kde tiež kritizoval svojho sedemdesiatdeväťročného otca za to, že sa nechal proti koronavírusu očkovať bez jeho vedomia. „Má vymytý mozog. Nechal sa očkovať a nepovedal mi to. Bol som naštvaný. Chcel som mu dať výprask,“ povedal.

Štúdie propagujúce liek sú plné chýb

Nezávislá skupina amerických a austrálskych lekárov a vedcov v októbri zverejnila záver svojho vyšetrovania, v ktorom posúdila všetky dostupné štúdie s kontrolnou skupinou ohľadom účinnosti ivermektínu u covidových pacientov.

Tieto by mali prinášať najdôveryhodnejšie výsledky. Sú v nich skúmaní pacienti náhodne rozdelení na dve skupiny, pričom prvý z nich je podávaný liek a druhým z nich neúčinná látka, teda placebo.

Tím sa zaoberal aj šiestimi pozorovacími štúdiami, ktoré iba sledujú, čo sa deje pacientom, ktorí liek už berú.

Päť z dvadsaťšesť štúdií podľa nezávislých výskumníkov vykazovalo známky falšovaných dát. Ďalších päť štúdií obsahovalo faktické chyby, napríklad v nich boli zle sčítané čísla.

Vedci došli k poznatku, že štúdie, ktoré najviac naznačovali účinnosť ivermektínu proti covidu-19, zároveň budili najväčšie podozrenie z manipulácie s dátami či nesprávneho postupu autorov.

Najväčšiu a najkvalitnejšiu štúdiu ohľadom ivermektínu vykonala podľa vedcov McMasterova univerzita v Kanade, ktorá však došla k záveru, že užívanie lieku pacientom s covidom-19 neprinieslo žiadny prospech.

01 - Modified: 2021-09-03 12:07:40 - Feat.: 0 - Title: Ivermektínu na Slovensku vypršalo povolenie, ministerstvo zatiaľ nevydalo nové 02 - Modified: 2021-09-03 12:34:23 - Feat.: 0 - Title: Ivermektín proti covidu nefunguje. Ukazuje to čoraz viac štúdií 03 - Modified: 2021-10-11 13:04:11 - Feat.: 0 - Title: Ivermektín chválili podvodné štúdie alebo ako sfalšovaná veda vytvorila zázračný liek na covid 04 - Modified: 2021-11-05 08:34:03 - Feat.: 0 - Title: Nové pokyny pre ambulantnú liečbu pacientov s COVID-19: Sú bez ivermektínu a isoprinozínu
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 00:25