StoryEditor

Dáme si radšej pauzu, zhodujú sa európski lídri

Šéfovia štátov a vlád členských krajín Európskej únie sa dnes zídu v Bruseli, kde sa pokúsia vyviesť Európu z krízy, do ktorej sa dostala po neúspechu francúzskeho a holandského referenda o európskej ústave.

Šéfovia štátov a vlád členských krajín Európskej únie sa dnes zídu v Bruseli, kde sa pokúsia vyviesť Európu z krízy, do ktorej sa dostala po neúspechu francúzskeho a holandského referenda o európskej ústave. Druhou témou summitu bude kompromis o rozpočte únie na roky 2007 až 2013, ktorý sa zdá ešte tvrdším orieškom. Aj preto o tom budú lídri rokovať až zajtra.

Dajme si pauzu, vyzýva Barroso
"Najlepší spôsob, ako zachrániť ústavu, je dať si pauzu na reflexiu," povedal v predvečer summitu predseda Európskej komisie José Manuel Barroso. Ako dodal, lídri nemôžu povedať, že sa ústavy vzdávajú, ale tiež nemôžu predstierať, že nevnímajú výsledky hlasovania vo Francúzsku a v Holandsku. "Opatrnosť velí, aby sme sa kolektívne dohodli na prestávke. Keď nemáme zázračné riešenie, bude múdrejšie nechať si čas na rozmyslenie," dodal Barroso. Ak podľa neho lídri neuspejú - a to tak pri hľadaní kompromisu o ústave, ako o aj rozpočte - únia sa ponorí do permanentnej krízy a paralýzy. "Nie je čas na vyťahovanie národných kariet... Tvrdím, že každý sa musí niečoho vzdať," dodal.
Podobne sa vyjadrilo aj Luxembursko, ktoré do konca júna predsedá únii. Podľa ministra pre európske záležitosti Nicolasa Schmidta nesmie vzniknúť dojem, že ratifikácia euroústavy je prerušená, "proces by sa však dal pretiahnuť a spomaliť".
Britský premiér Tony Blair pre francúzsky denník Le Figaro povedal: "Myslím si, že by teraz bolo rozumné dať si prestávku na premýšľanie. Môj osobný názor je, že by teraz nebolo rozumné pokračovať s referendami." Zároveň odmietol tvrdenia, že neúspech francúzskeho referenda ho potešil. "Ľudia tvrdia, že som bol spokojný, keď v referende vo Francúzsku zvíťazilo nie. Nebol som. Bol som za ústavu. Naďalej si myslím, že potrebujeme celok pravidiel pre riadenie budúcnosti Európy," uviedol pre Le Figaro.
Pred dôsledkami zastavenia ratifikačného procesu varoval český premiér Jiří Paroubek. Česká delegácia na summite EÚ navrhne predĺženie lehoty na prijatie ústavy všetkými 25 členskými krajinami. Pôvodne mala byť ústava ratifikovaná do jesene 2006. Paroubek si myslí, že termín by sa mohol posunúť až o dva roky.

Čoraz silnejšie nie
Z väčšiny európskych štátov, ktoré doteraz ešte euroústavu neschválili, prichádzajú správy o čoraz väčšom odpore verejnosti k tomuto dokumentu. V tradične proeurópskom Luxembursku je za ústavu už iba 45 percent voličov a proti 38 percent, pričom tábor odporcov pri každom prieskume verejnej mienky silnie. Odporcovia vedú aj v Dánsku, Česku či Poľsku. Tiež v Estónsku, kde má však ústavu schváliť parlament, je za ústavu iba 27 percent voličov a proti 34 percent.

Krízy nie sú novinkou
O francúzskej pozícii na summite včera pred poslancami Národného zhromaždenia v Paríži hovoril nový premiér Dominique de Villepin. Snažil sa vyvrátiť tvrdenia, že súčasná kríza v únii, vyvolaná euroústavou i rozpočtom, je nejakou katastrofou. "Krízy nie sú v Európe novinkou. Sledovali rytmus života európskych inštitúcii už od ich vzniku," povedal Villepin. Na margo euroústavy uviedol, že výsledok francúzskeho referenda musí politických lídrov viesť k rýchlej odpovedi na otázky voličov, zároveň však treba bdieť nad európskou jednotou. "Európa nie je nikdy hotová. Je to plod kompromisu medzi štátmi spojenými históriou a vôľou, ktoré však nie vždy majú rovnaké záujmy a rovnaké vízie," dodal premiér.
Pokiaľ ide o rozpočet, ktorý stojí najmä na dohode Francúzska a Veľkej Británie, Villepin povedal, že verí v kompromis akceptovateľný pre všetkých. "K finančným ťažkostiam nemôžeme ešte pridať aj finančnú krízu," varoval Villepin.

01 - Modified: 2003-01-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Predaj zlata stúpol vlani oproti roku 2001 takmer trojnásobne 02 - Modified: 2003-01-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Belar-Group vyhlási povinnú ponuku na akcie ŠPC
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:12