StoryEditor

Teploty pred summitom G8 stúpajú

05.06.2007, 15:40
Autor:
SITASITA

Teploty počas prvej tretiny roka 2007 stúpli takmer o 0,5 stupňa Celzia nad svetový priemer, varujú klimatológovia pred summitom G8, ktorého hlavnou témou budú práve klimatické zmeny. Britský meteorologický ústav v predvečer summitu G8, ktorý sa začne v stredu v Nemecku, vyhlásil, že svet má v roku 2007 60-percentnú šancu zažiť najteplejší rok v zaznamenanej histórii. Merania ukázali, že tohtoročná jar v Británii bola najteplejšia od roku 1914, pričom priemerná teplota 0,9 stupňa Celzia prekonala 8,8 stupňa Celzia, doterajší rekord z roku 1945.
Britskí meteorológovia tvrdia, že rok 2007 by z globálneho hľadiska mohol byť rekordný, no závisí to od vývoja v jednotlivých svetových regiónoch. "Najnovšie údaje ukazujú, že počasie za prvé štyri mesiace roka 2007
bolo v súlade s našimi globálnymi predpoveďami na tento rok, teda teplejšie než priemer," uviedol klimatický expert Britského meteorologického ústavu David Parker. "Studená La Nińa v rovníkovom Tichom oceáne by však mohla rok 2007 o teplotné prvenstvo pripraviť," dodal v súvislosti s chladným klimatickým systémom na okraji Tichomorskej panvy.
Meteorologický ústav zaznamenal, že v sérii rekordne teplých rokov a po jednej z najteplejších zím nasledovala neobvykle mierna jar, pričom posledných päť rokov bolo najteplejších v histórii. Od tohtoročného januára do apríla sa teploty pohybovali v priemere o 0,5 stupňa Celzia nad dlhodobým priemerom a teploty počas všetkých troch jarných mesiacov - marca, apríla a mája- prekonali dlhodobý priemer.
Nemecká kancelárka Angela Merkelová, hostiteľka summitu, vyzve lídrov G8 na prijatie povinných limitov na emisie skleníkových plynov, čo by znamenalo významný posun v oblasti politiky boja proti klimatickým zmenám.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 00:39