StoryEditor

Prvý teroristický útok v USA poškodil aj Sochu slobody

01.08.2006, 00:00
Pred 90. rokmi zažili Spojené štáty americké prvý teroristický útok. V roku 1919 otriasla New Yorkom obrovská explózia. Záchvevy zeme pocítili až vo Filadelfii. Na rozdiel od 11. septembra 2001, keď na New York zaútočili islamskí teroristi, za útokom z pred deäťdesiatich rokov s najväčšou pravdepodobnosťou stáli Nemci.

Pred 90 rokmi zažili Spojené štáty americké prvý teroristický útok. V roku 1919 otriasla New Yorkom obrovská explózia. Záchvevy zeme pocítili až vo Filadelfii, ktorá je od najväčšieho amerického mesta vzdialená asi 160 kilometrov. Nebo nad mestom sa zafarbilo do oranžova a okná v okolí niekoľkých kilometrov popraskali. Explózia poškodila aj Sochu slobody. Zasiahli ju rozžeravené úlomky kovu.
Na rozdiel od 11. septembra 2001, keď na New York zaútočili islamskí teroristi, za útokom spred deväťdesiatich rokov s najväčšou pravdepodobnosťou stáli Nemci. Na malom ostrove Black Tom explodovalo viac ako dvetisíc ton munície, ktorá bola pripravená na transport na bojové pole 1. svetovej vojny vo Francúzsku. Dôkazy nasvedčujú tomu, že príčinou výbuchu bola nemecká sabotáž. V roku 1916 si Spojené štáty zachovávali neutralitu, ale netajili sa podporou svojich spojencov na čele s Veľkou Britániou. Na druhej strane stálo Nemecko, Rakúsko-Uhorsko a Turecko. Žiadna z týchto mocností nemala k americkým zbraniam prístup, a to bol pravdepodobne hlavný dôvod na útok. Medzi štandardné praktiky nemeckých agentov vtedy údajne patrilo aj infikovanie vojnových koní smrteľne nebezpečným antraxom.
Prvý teroristický útok dnes pripomína pamätná doska v parku Liberty State v New Jersey. Taká malá spomienka na obrovský výbuch svedčí o tom, že na udalosť sa už takmer zabudlo. Takmer za zázrak sa dá považovať fakt, že pri výbuchu prišlo o život iba sedem ľudí, medzi nimi lodný kapitán, policajti a jedno dieťa. Podľa jednej z odborných analýz, výbuch by sa dal prirovnať k zemetraseniu so silou 5,5 stupňov Richterovej stupnice. Zrútenie dvojičiek Svetového obchodného centra pritom vyvolalo otrasy so silou 2,3 stupňa. Aj toto porovnanie dokazuje mohutnosť prvého teroristického útoku, ktorý Američania prežili.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 12:59