StoryEditor

Nádej na liečbu AIDS

06.02.2007, 23:00
Americkí vedci tvrdia, že možno našli spôsob, ako bojovať proti chorobe AIDS. Zistili, že jedna molekula v tele človeka chráni životne dôležité bunky imunitného systému pred "bunkovou samovraždou" pri nakazení sa vírusom HIV.

Americkí vedci tvrdia, že možno našli spôsob, ako bojovať proti chorobe AIDS. Zistili, že jedna molekula v tele človeka chráni životne dôležité bunky imunitného systému pred "bunkovou samovraždou" pri nakazení sa vírusom HIV. Práve táto molekula by podľa výskumníkov z Amerického zdravotníckeho inštitútu údajne mohla pomôcť pri prirodzenej obrane tela u chorých ľudí.
Dôležitá molekula
Molekula, ktorá by mohla zachraňovať ľudské životy, sa volá Interleukin 7. Vedec Paolo Lusso a jeho kolegovia skúmali, či vzácna molekula dokáže odvrátiť zničenie takzvaných T-buniek. Sú to biele krvinky veľmi dôležité pre imunitný systém. "Interleukin 7 je látka, ktorá môže posilniť schopnosť imunitného systému bojovať proti nádorovým bunkám a môže stimulovať rast T-buniek," vysvetlil pre HN vedúci odboru prenosných ochorení Úradu verejného zdravotníctva Ján Mikas.
Zákernosť vírusu HIV spočíva v tom, že vírus zabíja bunky, ktoré sú dôležité pre imunitný systém. "Súčasná liečba je založená na potláčaní množenia vírusu v organizme tým, že sa buď blokujú enzýmy vírusu, alebo sa bráni nadviazaniu a následnému preniknutiu vírusu do bunky," objasnila pre HN vedúca Národného referenčného centra Danica Staneková.
Schopnosť Interleukinu 7 zabrániť bunkám zomrieť testovali americkí vedci na krvných vzorkách pacientov. Výsledky boli povzbudzujúce - takéto bunky vykazovali nižšiu úmrtnosť. Účinky molekuly sa líšili v závislosti od štádia choroby. "Vďaka vede v súčasnosti vieme o HIV/AIDS omnoho viac ako v čase, keď sa toto ochorenie objavilo. Objavilo sa však aj mnoho ´zaručených´ liekov a metód, ktoré sa neskôr nepotvrdili," uviedol Mikas.
Unáhlené závery
HIV/AIDS je v súčasnosti liečiteľné, ale zostáva zatiaľ nevyliečiteľné. Vedci sa preto snažia nájsť stále nové spôsoby, ako sa vírusu brániť a ochorenie vyliečiť. Samotní americkí vedci dodávajú, že aj pri tejto teórii netreba byť príliš optimistický. Je možné, že metóda zaberie len u niektorých pacientov. "Myslím si však, že ideme správnym smerom. Sme si totiž vedomí, že antiretroviálna liečba (súčasná liečba liekmi) nestačí na to, aby pacientovi vrátila imunitu. Preto začíname zisťovať ďalšie metódy," hovorí Lusso.
Aj slovenskí odborníci sú značne konzervatívni. "Je predčasné vyjadrovať sa a špekulovať, či sa vedci mýlia alebo nie, ale treba počkať na konkrétne výsledky ich práce," povedal Mikas. V prípade, ak by sa naplnili očakávania amerických vedcov, podľa expertov by to stále nevyriešilo problém zábrany prežívania vírusu či jeho genómu v organizme človeka, a tým úplné vyliečenie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 01:37