Reuters
StoryEditor

V Británii už potvrdili 22 prípadov variantu omikron. Krajina sprísňuje opatrenia

01.12.2021, 08:45
Autor:
ČTKČTK
Britský minister zdravotníctva Sajid Javid očakáva, že o niekoľko týždňov bude svet o novej mutácii vedieť viac informácií.

V Británii je celkom 22 potvrdených prípadov variantu koronavírusu omikron a čaká sa na odhalenie ďalších, povedal dnes britský minister zdravotníctva Sajid Javid televízii Sky News.

Sprísňujú pravidlá

Ešte v utorok popoludní pritom Británia mala 14 prípadov, z toho deväť v Škótsku. Kvôli obavám z nového variantu koronaviru, ktorý sa prvýkrát objavil minulý týždeň na juhu Afriky, vláda sprísnila pravidlá pre cestovanie a zaviedla povinné rúška v obchodoch a verejnej doprave v Anglicku.

"Naši vedci a najlepší vedci na svete na tom pracujú, spolupracujeme s kolegami zo skupiny G7... takže pracujeme na medzinárodnej úrovni, pracujeme vo svižnom tempe a myslím, že za pár týždňov budeme o tomto variante vedieť oveľa viac," uviedol Javid.

Účinnosť v utorok zavedených opatrení vláda sľúbila vyhodnotiť za tri týždne. Dnes minister Javid vyhlásil, že by to mohlo byť aj skôr. Konkrétny termín podľa neho závisí od postupu vedeckého skúmania variantu omikron.

Nejasná účinnosť vakcíny

Minister Javid vyzval obyvateľov Británie, aby sa zaregistrovali na vakcináciu posilňujúcou dávkou vakcíny proti covidu-19.

Zatiaľ nie je úplne zrejmé, ako veľmi je vakcína účinná proti novému variantu omikron, v prevažnej väčšine prípadov ale očkovanie ľudí ochráni pred ťažkým priebehom choroby, uviedol Javid.

Podľa oficiálnych britských štatistík má dokončené očkovanie 81 percent ľudí nad 12 rokov a 32 percent ľudí z rovnakej vekovej skupiny si už prišlo pre posilňujúcu dávku.

Možnosť nechať sa očkovať posilňujúcou dávkou dostanú všetci Briti podľa vládneho plánu do konca januára, píše Reuters.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 14:39