StoryEditor

Londýn príde so zlepšeným návrhom

Veľká Británia by mala v spore o rozpočet pre Európsku úniu na roky 2007 až 2013

Veľká Británia by mala v spore o rozpočet pre Európsku úniu na roky 2007 až 2013
vyjsť v ústrety novým členom a zvýšiť svoj rozpočtový návrh zo súčasných 1,03 percenta HNP o stotinu percenta. Informoval o tom včera denník Guardian. Za to však bude požadovať záväzok reformy súčasnej rozpočtovej politiky s možnosťou začať ju od roku 2009.
O britskej pozícii k rozpočtu pre úniu bude dnes poslancov Európskeho parlamentu informovať šéf britskej diplomacie Jack Straw. Večer by členské krajiny mali dostať zlepšený návrh rozpočtu z dielne britského predsedníctva. Národné vlády tak budú mať len 24 hodín na jeho preštudovanie pred zajtrajším kľúčovým summitom v Bruseli.

Brown neráta so vzdaním sa rabatu
Podľa Londýna je priestor na dohodu veľmi malý. Problémom nie sú len opoziční konzervatívci -- ktorých nový šéf David Cameron chce tvrdšie postupovať voči únii, ale aj ministerstvo financií. To na čele s jeho šéfom Gordonom Brownom trvá na záväzku reformy spoločnej poľnohospodárskej politiky únie. Brown dokonca v národnom rozpočte neráta s tým, že by Británia prišla o časť britského rabatu (teda úľavy na príspevkoch do európskej pokladnice). Hoci suma, o ktorú ide -- asi miliardy libier -- je z hľadiska britského rozpočtu málo významná.
Málo priestoru na dohodu majú aj ostatní lídri. Všetci budú navyše pod silným tlakom, keďže neúspech summitu môže pre nich znamenať, že prídu o mnoho peňazí.
Kľúčový súboj sa zrejme aj tak zvedie o britský rabat a dotácie pre poľnohospodárov, z ktorých bohato čerpá najmä Francúzsko. Paríž naďalej trvá na revízii britskej zľavy na príspevkoch do rozpočtu únie a o reforme dotácií nechce ani počuť. "Pre Francúzsko by mala dobrá dohoda mať tri charakteristiky: solidaritu, spravodlivosť a stabilitu," citoval Chiracov hovorca slová francúzskeho prezidenta v telefonáte s Blairom. "Malo by to zahŕňať preskúmanie sumy a mechanizmu britskej zľavy z dlhodobého hľadiska, aby Británia prevzala svoj podiel na financovaní výdavkov rozšírenia," dodal hovorca.

Veľvyslancov žart
Veľký rozruch v napätej atmosfére v spore o rozpočet vyvolal pomerne nediplomatický mail britského veľvyslanca v Poľsku Charlesa Crawforda. Ten v maile, ktorý zverejnil aj Times, navrhol Blairovi, že by mal zajtrajší summit začať tým, že položí čínske hodinky na stôl a dá európskym lídrom hodinu, aby prehodnotili svoje postoje. "Ak niekto povie rovno nie, tak môžeme stretnutie ukončiť. EÚ tak bude odsúdená na každoročné handlovanie o rozpočet. V princípe nám to vyhovuje -- zaplatíme menej a rabat zostane nedotknutý," napísal Crawford v maile. Veľvyslanec vyzval Blaira, aby označil spoločnú poľnohospodársku politiku za "najhlúpejšiu, nemorálnu štátom podporovanú politiku v histórii ľudstva". Podľa Crawforda sú nováčikovia nevďační, keď nepodporili Britániu napriek tomu, že im Francúzsko a Nemecko neotvorili svoje pracovné trhy. Crawford svoju hostiteľskú krajinu označil za "drzú a nevďačnú" v reakcii na poľskú kritiku britského návrhu rozpočtu. "Vláda vytvorila viac pracovných príležitostí pre Poliakov v minulom roku ako samotná poľská vláda," napísal britský veľvyslanec. Britský veľvyslanec zosmiešňuje Poliakov, znel titulok Gazety Wyborczej. Crawford sa bránil, že mail bol myslený ako žart. Poľské ministerstvo zahraničných vecí reagovalo, že si s veľvyslancom pohovorí o rozdieloch medzi britským a poľským humorom.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 12:07