StoryEditor

Izrael s vojnou ešte niekoľko dní neskončí

26.07.2006, 00:00
Intenzívnym ostreľovaním izraelského mesta Haifa bojovníkmi hnutia Hizballáh a dobýjaním bašty islamských radikálov v južnom Libanone pokračovala včera misia šéfky americkej diplomacie Condoleezzy Riceovej na Blízkom východe.

Intenzívnym ostreľovaním izraelského mesta Haifa bojovníkmi hnutia Hizballáh a dobýjaním bašty islamských radikálov v južnom Libanone pokračovala včera misia šéfky americkej diplomacie Condoleezzy Riceovej na Blízkom východe. Riceová hovorila o vojne s izraelským premiérom Ehudom Olmertom a neskôr aj s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom. Konečné riešenie je však stále v nedohľadne.

Čas pre nový Blízky východ
Americká ministerka zahraničných vecí hovorí o nutnosti neodkladného a trvalého prímeria. Spôsob, akým násilie zastaviť, však ešte nemá jasnú podobu. Izraelský premiér na stretnutí opäť zdôraznil: "Využívame základné právo na sebaobranu. Nebojujeme proti libanonskej vláde ani proti Libanončanom. Bojujeme proti Hizballáhu a musíme v tomto boji pokračovať." Jeho slová potvrdzuje aj informácia zo zdrojov židovskej armády, podľa nej boje potrvajú ešte 10 dní až potom bude Tel Aviv rokovať. Riceovej slová: "Nastal čas pre nový Blízky východ," nenadchli niekoľko tisíc Palestínčanov, ktorí na ministerku čakali v Ramalláhu. Protiamerické a protižidovské heslá ukázali, že Palestínčania plne podporujú Hizballáh a myslia si, že Amerika je neprávom na strane Tel Avivu.
Boje
Izraelským vojakom sa podarilo obkľúčiť juholibanonské mestečko Bint Džbaj, ktoré je základňou Hizballáhu, nemá ho však ešte úplne pod kontrolou. Ako odvetu hnutie zintenzívnilo ostreľovanie izraelskej Haify. Jedna z rakiet však opäť minula cieľ. Dopadla síce na židovské územie, ale zasiahla arabskú dedinu, kde zabila iba 15-ročné dievča. Tel Aviv chce až do príchodu medzinárodných mierových síl vytvoriť pri hraniciach s Libanonom bezpečnostné pásmo. Na to je potrebných asi 20-tisíc vojakov.

Po dvoch týždňoch
Bilancia izraelsko-libanonskej vojny je tragická. Od 12. júna, keď sa začali prvé vojenské operácie, zahynulo viac ako 420 ľudí. V Libanone zabili izraelské strely 389 osôb, z toho 334 civilistov a iba 23 bojovníkov Hizballáhu.
Na izraelskej strane je 42 obetí, z toho 18 civilistov. Vážna je však najmä humanitárna situácia. Viac ako 700-tisíc Libanončanov muselo opustiť svoje domovy. Z krajiny, ktorá pred konfliktom prosperovala, evakuovali už asi 30-tisíc cudzincov. V južnom Libanone, ktorý je baštou Hizballáhu a hlavným terčom izraelskej armády, už chýbajú základné potraviny, voda a lieky

01 - Modified: 2003-03-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Absolútna neplatnosť právnych úkonov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 17:28