Reuters
StoryEditor

Maďarsko sa pustilo do bitky o Bidenov summit. Blokuje účasť Európskej únie

04.12.2021, 11:00
Autor:
jfjf
Spojené štáty nepozvali Maďarsko, ako jedinú krajinu Európskej únie, na blížiaci sa summit demokratických štátov.

Maďarsko blokuje Európsku úniu v účasti na decembrovom virtuálnom summite demokratických krajín, ktorý pripravuje americký prezident Joe Biden. Je totiž jedinou krajinou spomedzi členských štátov Európskej únie, ktorá na podujatie nedostala pozvánku.

Maďarsko túto otázku nastolilo počas stretnutia veľvyslancov EÚ, ktoré prebehlo v stredu prvého decembra. Podľa agentúry Bloomberg krajina na čele s premiérom Viktorom Orbánom odmieta podporiť spoločný príspevok Únie na summite.

Únia musí vystupovať jednotne

Z dôvodu, že v zahraničných otázkach musia všetky krajiny EÚ vystupovať jednotne, sa Únia po odmietnutí zo strany Maďarska nemôže na summite aktívne zúčastniť.

Okrem Maďarska sa na summite, ktorý prebehne v termíne od deviateho do 10. decembra, nezúčastní napríklad ani Čína či Rusko. Pozvánku naopak dostal Irak ale aj Taiwan, India či Pakistan.

Bloomberg pripomína, že Maďarsko sa už roky dostáva do rozporu s EÚ v otázkach právneho štátu či slobody médií. Orbánova vláda zároveň v čoraz väčšej miere marí pokusy Únie dosiahnuť spoločné pozície v otázkach ľudských práv či rodovej rovnosti.

Problémy odmietajú

Krajina však dôvody, pre ktoré sa ju Spojené štáty rozhodli na summit nepozvať, odmieta. "V Maďarsku nemáme také problémy s demokraciou ako v Spojených štátoch,“  vyjadril sa v tejto súvislosti maďarský zástupca Gargely Gulyas počas stretnutia veľvyslancov.

„Ak by Spojené štáty chceli poradiť, sme pripravení. V Maďarsku sa nenachádzame v situácii, v ktorej si tretina voličov myslí, že voľby boli sfalšované, a dúfam, že nikdy nebudeme, nech už vyhrá voľby ktokoľvek,“ doplnil v priebehu rokovania Gulyas.

Český spravodajský portál Echo24 v tejto súvislosti približuje, že v prípade, ak sa situácia s neúčasťou Maďarska do budúceho týždňa nevyrieši, zástupcovia EÚ na čele s predsedníčkou komisie Ursulou von der Layenovou, nebudú môcť na summite aktívne vystupovať.

Podujatie je prvým z dvoch stretnutí, ktoré USA plánuje uskutočniť. Jeho cieľom má byť posilnenie pokusov o obranu demokracie a ľudských práv proti autoritárskym tendenciám. 

01 - Modified: 2021-11-24 07:11:03 - Feat.: 0 - Title: Biden chystá demokratický summit. Pozvánku dostalo aj Slovensko, Orbána vynechal
01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 19:29:30 - Feat.: - Title: Bidenova administratíva "nemôže podporiť" izraelskú ofenzívu do Rafahu, tvrdí Blinken
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:49