StoryEditor

Topolánek ponúkol ČSSD vstup do vlády

11.07.2006, 00:00
Včerajšie rokovanie českých politických strán o riešení povolebnej krízy prinieslo nečakané prekvapenie. Predseda Občianskych demokratov Mirek Topolánek, ktorý je poverený zostavením vlády, ponúkol Jiřímu Paroubkovi a jeho sociálnym demokratom účasť v koaličnej vláde.

Včerajšie rokovanie českých politických strán o riešení povolebnej krízy prinieslo nečakané prekvapenie. Predseda Občianskych demokratov Mirek Topolánek, ktorý je poverený zostavením vlády, ponúkol Jiřímu Paroubkovi a jeho sociálnym demokratom účasť v koaličnej vláde. Ak by ČSSD na vstup do vlády pristúpila, povolebný pat by sa skončil. Pravicový a ľavicový blok majú v parlamente po 100 hlasov a snemovňa je tak zablokovaná.

Trojkoalícia je mŕtva
"ČSSD musí definovať, či chce byť v opozícii alebo vo vláde. Dostali odo mňa ponuku. Bolo to povedané jasne, ale nevyjadrili sa," povedal po rokovaniach Topolánek. Líder ODS tvrdí, že ak chce Paroubek hovoriť do programu koalície, mal by vstúpiť do štvorkoaličného projektu. Doteraz prezentovaná trojkoalícia ODS, KDÚ-ČSL a Strany zelených je tak pravdepodobne mŕtva. Podľa viacerých poslancov z Občianskodemokratickej strany, ak najnovší pokus o dúhovú vládu nevyjde, zostávajú už iba predčasné voľby.

Paroubek je silnejší, ako sa zdalo
Predseda sociálnych demokratov Jiří Paroubek chce o Topolánkovej ponuke rokovať na grémiu strany dnes. ČSSD sa musí vyjadriť do stredy. Jiří Paroubek však označil za nepravdepodobné, že by na návrh pristúpili. Nevylúčil však, že by sa strany na nejakej forme podpory nemohli dohodnúť. Reálnejšia by podľa Paroubka bola napríklad dočasná vláda odborníkov. Líder socialistov potvrdil, že naďalej chcú obsadiť post šéfa poslaneckej snemovne. Nie však za každú cenu. "Ak by Mirek Topolánek neuspel so zostavovaním vlády, mali by sme sa o to pokúsiť my. Nikto nemôže uvažovať o tom, že sme náš postoj predali za post predsedu snemovni," povedal Paroubek. Niekoľkotýždňové vyjednávania ukazujú, že postoj sociálnych demokratov prináša svoje ovocie a že Paroubek je silnejší, ako sa zdalo.
Po dvoch neúspešných voľbách šéfa parlamentu je v hre nápad komunistov. Tí navrhli, aby sa dočasne stal predsedom snemovne najstarší zvolený poslanec, ktorým je sociálny demokrat Zdeněk Jičínský.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 18:46