StoryEditor

Nežid na čele štátu Izrael?

28.01.2007, 23:00
Za "historickú udalosť" označil izraelský premier Ehud Olmert včerajšie vymenovanie prvého Araba, Raleba Madžadlu, za ministra izraelskej vlády za 59 rokov existencie štátu Izrael.

Za "historickú udalosť" označil izraelský premier Ehud Olmert včerajšie vymenovanie prvého Araba, Raleba Madžadlu, za ministra izraelskej vlády za 59 rokov existencie štátu Izrael. Drúzsky minister už v Izraeli bol - Drúzovia sú tiež moslimovia, ale národnosťou sa od Arabov odlišujú. Nie každý sa tomu tešil. Napríklad poslankyňa za krajne pravicovú stranu "Náš domov Izrael", Esterina Tartmanová, označila vymenovanie Madžadlu za "zradu sionizmu" (čo však jej strane neprekážalo zostať vo vláde, spolu s arabským ministrom. Bude vraj "zvnútra" bojovať proti "pliage").

Je však možné, že čoskoro budeme svedkami ešte ďalekosiahlejšej udalosti. Izraelský prezident Moše Kacav - obviňovaný zo sexuálnych deliktov a zneužívania postavenia - bol nútený pozastaviť svoju činnosť. Jeho funkcie prevzala podľa zákona predsedníčka parlamentu Dalja Itziková. Tá sa vo februári chystá na návštevu Ameriky. Podľa zákona funkciu ako predsedníčky parlamentu a aj ako dočasnú hlavu štátu bude vykonávať jej námestník. Môže to byť 53-ročný Madžali Wahbi, drúzsky poslanec za stranu Kadima premiéra Olmerta; a môže to byť aj 49-ročný arabský poslanec Achmed Tibi, člen "Národnej arabskej strany". Tibi je povolaním lekár a je známy aj tým, že než sa dostal do víru izraelskej vnútornej politiky, slúžil ako poradca zosnulého palestínskeho predsedu Jasíra Arafata. Znamená to, že na čele židovského štátu môže stáť, i keď len dočasne, Drúz alebo Arab, teda nežid.

Pravda, je to skôr iba teoretická možnosť: predsedníčka parlamentu má sedem námestníkov. Ako svojho zástupcu v čase neprítomnosti si môže určiť ktoréhokoľvek z nich, nemusí to byť ani Madžali Wahbi, ani Achmed Tibi. No s istým citom pre dramatičnosť by mohla za dočasnú hlavu štátu určiť svojho drúzskeho alebo arabského námestníka. Veru, bola by to udalosť ešte väčšieho historického dosahu než vymenovanie Araba za ministra...

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:01