StoryEditor

Strach v uliciach Naí Dillí

V indickej metropole Naí Dillí panujú po sobotňajšej sérii krvavých bombových útokov zvýšené bezpečnostné opatrenia. Útoky si tu vyžiadali najmenej 55 obetí a vyše 160 zranených.

V indickej metropole Naí Dillí panujú po sobotňajšej sérii krvavých bombových útokov zvýšené bezpečnostné opatrenia. Útoky si tu vyžiadali najmenej 55 obetí a vyše 160 zranených. Niektoré zdroje hovoria až o 65 mŕtvych, medzi ktorými sú aj deti a turisti. Vláda preto požiadala ľudí, aby zostali vo svojich domovoch a viaceré kľúčové budovy v meste a verejné priestranstvá strážia ozbrojené policajné hliadky. Na uliciach metropoly vyrástli zátarasy. Klesla návštevnosť mešít a chrámov.
Nálože explodovali v priebehu niekoľkých minút na troch trhoviskách. Tie boli plné ľudí, ktorí nakupovali pre hlavným hinduistickým a moslimských sviatkom. K trom útokom sa včera prihlásila dosiaľ neznáma skupina Inkilab - Revolúcia. "Takéto útoky budú pokračovať, kým India nestiahne svoje jednotky z Kašmíru a kým tam nezastaví svoje nehumánne aktivity," vyjadril sa pre médiá hovorca tejto skupiny Ahmad Jar Gaznavi. Podľa miestnych televíznych staníc je Inkilab jednou z odnoží extrémistickej skupiny Laškar-i-Taibá, ktorá sympatizuje s kašmírskymi moslimskými povstalcami a spolu s dvoma ďalšími separatistickými hnutiami bojuje proti indickým jednotkám za nezávislosť Kašmíru alebo jeho pripojenie k Pakistanu. Premiér Manmóhan Singh označil útoky za "podlé akty terorizmu" a v televíznom prejave uistil, že štát bude bojovať proti všetkým formám terorizmu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:44