StoryEditor

Líbya chce odškodné a špióna

29.01.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Päť Bulhariek a jeden Palestínčan, ktorých v Líbyi odsúdili na smrť za údajne úmyselné nakazenie stoviek detí vírusom HIV, sa môžu dostať na slobodu. Túto nádej im dáva nový plán, o ktorom informoval včera syn líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího vo vydaní bulharského denníka 24 časa. Sajf Islam uviedol, že Tripolis žiada odškodnenie rodín, ktorých deti sa nakazili vírusom HIV. Zároveň vyzval na prepustenie bývalého člena líbyjskej tajnej služby Abdala Midžrahího, ktorý si v holandskom Haagu odpykáva doživotný trest za atentát na americké lietadlo spoločnosti PanAm nad škótskym mestom Lockerbie v roku 1988. Líbya chce nový plán predložiť nemeckej a francúzskej diplomacii.
"Nie sme Irak"
Kaddáfího syn ešte pred zverejnením plánu uviedol, že Líbya odsúdené bulharské zdravotné sestry a palestínskeho lekára nepopraví. "Popravy nebudú, nie sme Irak," uviedol Sajf Islám v narážke na popravu irackého exprezidenta Saddáma Husajna. "Navrhli sme riešenie s východiskom pre všetky strany: rodičov, našu vládu, bulharskú stranu a Európsku úniu. Ide o seriózne odškodnenie," vyhlásil Kaddáfího syn.
Nemá ísť o výmenu
Výzvu na prepustenie líbyjského exšpióna Abdala Midžrahího mnohí analytici chápu ako politickú hru prezidenta Kaddáfího. "Tak ako vy máte právo žiadať návrat vašich zdravotníčok, my máme právo naliehať na návrat Midžrahího," povedal Sajf Islam. Dodal, že "nejde o výmenu". Pri atentáte na lietadlo nad Lockerbie zahynulo pred 19 rokmi 270 ľudí. Líbya neskôr súhlasila, že rodinám obetí vyplatí odškodné vo výške 2,7 miliardy dolárov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 02:48