StoryEditor

Tesné víťazstvo nemeckej opozície Angely Merkelovej

19.09.2005, 00:00
Včerajšie nemecké parlamentné voľby sa podľa všetkého skončili patom. Podľa prognóz vydaných po uzavretí volebných miestností zvíťazila kresťanská opozícia CDU/CSU vedená Angelou Merkelovou len tesne s takmer 36 percentami.

Včerajšie nemecké parlamentné voľby sa podľa všetkého skončili patom. Podľa prognóz vydaných po uzavretí volebných miestností zvíťazila kresťanská opozícia CDU/CSU vedená Angelou Merkelovou len tesne s takmer 36 percentami. A preto nebude vedieť zostaviť väčšinovú vládu s malou liberálnou stranou FDP. V komentároch sa už objavili označenia výsledku volieb pre CDU/CSU za "katastrofálne". Posledné predvolebné prieskumy totiž predpovedali konzervatívcom 41 až 43 percent hlasov. Situácia tak zostane napínavá najmenej do polnoci, keď sa očakáva zverejnenie predbežných oficiálnych výsledkov volieb. Zatiaľ sa nedá vylúčiť ani vytvorenie veľkej koalície pravicového bloku so sociálnymi demokratmi (SPD) Gerharda Schrödera. Ak bude výsledok tesný aj po spočítaní všetkých hlasov, obráti sa pozornosť na Drážďany, kde sa kvôli úmrtiu kandidátky bude voliť 2. októbra. Tamojších 219.000 voličov by sa mohlo stať jazýčkom na váhach.

Kto má nárok na moc
Po zrejme patovom výsledku nemeckých volieb obe najväčšie strany vyhlasujú, že budú vládnuť. Kým sa šéfka konzervatívcov Merkelová prihlásila k vládnej zodpovednosti, šéf SPD Franz Müntefering vyhlásil, že kancelár Gerhard Schröder bude pokračovať. "Cítim, že mám mandát zabezpečiť, aby v nasledujúcich štyroch rokoch bola v našej krajine stabilná vláda pod mojím vedením," povedal Schröder pre televíziu ARD. "Nemeckí sociálni demokrati dosiahli niečo, čo mnohí považovali pred niekoľkými týždňami za nemožné," začal svoje bojovo ladené večerné vystúpenie Schröder. "S pomocou občanov, demokratickej suverenity sme otočili výsledok.(...) Som hrdý na našich občanov, som hrdý na demokratickú kultúru, ktorá ukázala, že moc a manipulácia médií nemôžu otriasť základmi demokracie." Tí, ktorí podľa neho chceli zmenu na poste kancelára, obrovsky zlyhali. "Nechápem, ako si CDU môže z takéhoto katastrofálneho výsledku robiť nárok na moc. Niečo také nebude," dodal

Merkelovej signál pre SPD?
Merkelová včera po zverejnení prvých prognóz priznala, že jej stredopravá koalícia nezískala takú podporu voličov, ako si predstavovala. "Nedosiahli sme náš cieľ konzervatívno-liberálnej vlády," povedala Merkelová pre televíziu ZDF. "Dúfali sme v lepší výsledok. Je však našou zodpovednosťou vytvoriť stabilnú vládu," dodala šéfka konzervatívcov.
Následne Merkelová urobila vyhlásenie, ktorým naznačila možnosť vytvorenia koalície s SPD namiesto pred voľbami preferovanej FDP. "Drahí priatelia, dámy a páni, musíme jasne povedať jednu vec, a to, že SPD a Zelení nevyhrali. A to je dobrá správa. Rada by som povedala šéfovi SPD: Voľby sa skončili a teraz je čas vytvoriť stabilnú vládu," odkázala Merkelová.
Schröder však šéfke konzervatívcov odkázal, že nevstúpi do pravicovo-ľavicovej veľkej koaličnej vlády s Merkelovou ako kancelárkou. "Nebude žiadna veľká koalícia pod jej vedením s mojimi sociálnymi demokratmi," povedal pre ARD.

Veľké zmeny nenastanú
Víťazstvo konzervatívcov je príliš tesné na veľkú zmenu politiky Nemecka, tvrdia analytici. "To znamená, že nenastane až taká veľká zmena ekonomickej politiky v akú Nemci dúfali," povedal riaditeľ Centra pre európske reformy Charles Grant. "Nemeckí voliči odpovedali takým spôsobom, ktorý neumožní implementáciu absolútne liberálneho ekonomického modelu," komentovala výsledky volieb francúzska ministerka obrany Michele Alliot-Marieová pre rádio Europe 1. "Nepocítime veľké zmeny v Európe," domnieva sa riaditeľ Centra pre európske štúdie Daniel Gros. Menej reforiem v Nemecku bude podľa neho znamenať aj menší tlak na európske krajiny ako Francúzsko a Taliansko.

Rámik
Napínavé voľby do posledného okamihu
Niekoľko noviniek charakterizovalo tohtoročné predčasné parlamentné voľby v Nemecku. Jednou z nich bolo zrušenie moratória. Obaja hlavní aktéri súboja - doterajší kancelár Gerhard Schröder (SPD) i jeho vyzývateľka Angela Merkelová (CDU) - túto príležitosť využili. Pre agitáciu "o päť minút dvanásť" si z pochopiteľných dôvodov vybrali najľudnatejšiu spolkovú krajinu Severné Porýnie-Vestfálsko - Merkelová Bonn, Schröder zase Recklinghausen. Schröder odsúdil sociálnu nespravodlivosť, ktorú podľa neho predstavujú zámery opozície. Mottom posledného prejavu predsedníčky CDU bola zase nutnosť alternatívy: "Hlasujte pre zmenu, pretože Nemecko potrebuje budúcnosť!" (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:56