StoryEditor

Strach z východnej pracovnej sily

12.12.2005, 23:00
Hoci mnohí v starších členských krajinách EÚ vítajú príchod lacnejšej pracovnej sily na miestny trh, narastajú obavy o osud domácich zamestnancov a tiež o vykorisťovanie cudzincov.
Hoci mnohí v starších členských krajinách EÚ vítajú príchod lacnejšej pracovnej sily na miestny trh, narastajú obavy o osud domácich zamestnancov a tiež o vykorisťovanie cudzincov. Vyše 70-tisíc Írov protestovalo koncom minulého týždňa proti plánom lodnej spoločnosti Irish Ferries nahradiť miestne posádky lacnejšími zamestnancami z východnej Európy.

Vedenie firmy sa rozhodlo prepustiť 543 ľudí a prevádzkovať svoje lode pod cyperskou vlajkou, aby sa vyhlo írskemu zákonu o minimálnej hodinovej mzde 7,65 eur. Konflikt trvá už niekoľko týždňov. Pred mesiacom na jednu z lodí prijali a začali zaškoľovať skupinu cudzincov, najmä z Lotyšska. Zamestnanci z tejto baltskej krajiny sú podľa firmy až o 60 percent lacnejší, keďže sú ochotní pracovať za 3,60 eura na hodinu.

Írsky pochod
Írsky premiér Bertie Ahern ostro kritizoval Irish Ferries za tento krok. Avšak priznal, že nemôže prinútiť spoločnosť, aby zmenila svoje plány. Demonštráciu zvolali miestne odbory. Podľa denníka International Herald Tribune ich predáci odmietli obvinenia, že ich protesty sú namierené proti imigrantom. V skutočnosti ich cieľom je zabrániť nespravodlivému znižovaniu miezd v krajine, dodali odborári. Predstavitelia zamestnávateľských zväzov zasa zdôraznili, že odborári stratili kontakt s reálnym svetom. Podľa nich totiž mzdy zamestnancov v Írsku za posledných desať rokov vzrástli v priemere o 70 percent oproti EÚ priemeru 28 percent.

Od vstupu Lotyšska do EÚ v máji 2004 odišli za prácou do západnej Európy desaťtisíce jeho obyvateľov. Usadili sa predovšetkým v Írsku, vo Veľkej Británii a Švédsku. Ide o krajiny, ktoré ako jediné nezaviedli obmedzenia pre pracujúcich z nových členských štátov únie. V Írsku sa Lotyši najviac zamestnávajú v reštauráciách, na stavbách a farmách. Spolu s Poliakmi ich do Írska pricestovalo za ostatných 18 mesiacov okolo 100-tisíc.

Švédsky prípad
Minulý rok zablokovala švédska odborová organizácia stavenisko neďaleko Štokholmu, kde lotyšská firma budovala školu. Odborári protestovali proti podľa nich neprijateľne nízkym platom, ktoré tam Lotyši dostávali. Napriek protestom Rigy, že akcia znamenala obmedzenie voľného pohybu pracovnej sily a služieb v rámci EÚ, švédsky súd rozhodol v prospech odborárov. Prípad sa teraz dostal pred Európsky súdny dvor. Lotyšské ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že nechce, aby občanov tejto baltskej krajiny v zahraničí vykorisťovali. Rezort diplomacie zároveň pripomína, že Lotyši ako občania únie majú právo slobodne súťažiť s pracujúcimi v iných členských štátoch.

Podľa BBC spolu s ďalšími siedmimi novými členmi EÚ lotyšská vláda pripravuje list Európskej komisii. V ňom vyzýva na ukončenie "predpojatého prístupu" a "reštriktívnych mechanizmov", ktoré im zabraňujú konkurovať európskym susedom.
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 12:10