StoryEditor

Vyše sto obetí si vyžiadalo letecké nešťastie v Iráne

06.12.2005, 23:00
Najmenej 124 ľudí zahynulo podľa poslednej bilancie (v čase redakčnej uzávierky) po tom, ako sa včera vojenské lietadlo s 84 pasažiermi a 10 členmi posádky zrútilo v Teheráne na desaťposchodovú budovu. Všetci ľudia na palube zahynuli,

Najmenej 124 ľudí zahynulo podľa poslednej bilancie (v čase redakčnej uzávierky) po tom, ako sa včera vojenské lietadlo s 84 pasažiermi a 10 členmi posádky zrútilo v Teheráne na desaťposchodovú budovu. Všetci ľudia na palube zahynuli, uviedol primátor iránskej metropoly. Podľa teheránskeho štátneho rádia spomedzi obyvateľov budovy, ktorú zachvátil požiar, prišlo o život najmenej 25 ľudí a ďalších 15 bolo zranených.
Iránske vojenské dopravné lietadlo C130 vrazilo do budovy v husto obývanej štvrti na juhu mesta, keď sa pokúšalo o núdzové pristátie na neďalekom medzinárodnom letisku Mehrábád. Lietadlo po náraze explodovalo a budovu zachvátili plamene. Šéf teheránskych hasičov vyhlásil, že požiarnici sa dostali na miesto už tri minúty po nehode a horiaci dom rýchlo uhasili. Pilot ohlásil poruchu motoru a požiadal o možnosť pristáť znovu na letisku Mehrábád, z ktorého krátko pred nehodou odštartoval do juhoiránskeho prístavu Bandar-Abbás. Podľa agentúry IRNA na palube lietadla cestovali najmä novinári, ktorí mali informovať o vojenskom cvičení v regióne, spolu so 40 reportérmi a technikmi iránskej televízie. V budove bývalo podľa iránskych úradov 250 príslušníkov rodín iránskych vojakov.
"Bolo to ako zemetrasenie," povedal jeden z očitých svedkov, podľa ktorého vzduchová vlna pochádzajúca zo sily nárazu ho odvrhla zhruba o tri metre do vnútra jeho obchodu. "Cítil som tú páľavu z ohňa po nárazu. Bolo to ako v pekle," dodal.
Naposledy bol Irán svedkom veľkého leteckého nešťastia vo februári 2003, keď pri zrútení iránskeho vojenského lietadla ruskej výroby zahynulo v juhovýchodnej provincii Kermán všetkých ch 276 vojakov revolučných gárd a členov posádky na palube.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 08:59