StoryEditor

Paroubek je mimo hry

14.12.2006, 23:00
Nekonečný príbeh o zostavovaní vlády v Českej republike pokračuje. Výkonná rada ODS odmietla zostavenie trojkoaličnej vlády s ČSSD a KDÚ-ČSL. Rokovania sa skončili, aj keď mnohí čakali opak.

Nekonečný príbeh o zostavovaní vlády v Českej republike pokračuje. Výkonná rada ODS odmietla zostavenie trojkoaličnej vlády s ČSSD a KDÚ-ČSL. Rokovania sa skončili, aj keď mnohí čakali opak. "Po diskusii, ktorá trvala možno o niečo dlhšie, ako je vo zvyku, nakoniec Výkonná rada ODS rozhodla nepokračovať v rokovaniach o vláde so sociálnou demokraciou," oznámil šéf občianskych demokratov Mirek Topolánek.
Predsedovi sociálnych demokratov Jiřímu Paroubkovi sa tento verdikt nepozdáva. "Myslel som si, že máme všetci záujem o riešenie politickej krízy a chceme ju čo najskôr ukončiť. ODS svojím rozhodnutím preberá zodpovednosť za ďalší nestabilný vývoj. Som presvedčený, že sme boli len niekoľko milimetrov od dohody."
....a zase tá trojkoalícia
Občianski demokrati sa tak chcú vrátiť k pôvodnej alternatíve vládneho kabinetu - ODS, ľudovci a zelení. Túto možnosť si už raz vyskúšali. Neúspešne. Spolu disponujú v dvestočlennej poslaneckej snemovni len presnou polovicou hlasov. Rozdiel je v tom, že teraz sa ODS spolieha na podporu prebehlíkov od sociálnych demokratov, ktorí sa medzičasom zmenili na "konštruktívnych" poslancov. Ide o Michala Pohanku a Miloša Melčáka - druhý menovaný už pritom avizoval, že menšinový Topolánkov kabinet by podporil.
ODS už môže vopred rátať s priazňou Strany zelených. "My sme, samozrejme, pripravení rokovať, cítime zodpovednosť za túto krajinu," vysvetlil predseda strany Martin Bursík. Ľudovci boli z rozhodnutia rady značne sklamaní. "Som z toho smutný. Osobne si myslím, že ten projekt mal veľkú šancu najmä pre reformy v Českej republike. Vládu postavenú na nejakých prebehlíkoch nepodporíme," vyhlásil pre HN šéf KDU-ČSL Jiří Čunek.
Návrat k bodu nula
Topolánek má ďalšie plány predstaviť dnes vládu prezidentovi Václavovi Klausovi. Kvôli riešeniu celej situácie sa vrátil o deň skôr zo summitu EÚ. Prezident už dávnejšie vyhlásil, že nie je ochotný "dať požehnanie" vláde, ktorá sa bude spoliehať na prebehlíkov od socialistov. Paroubek už včera stihol odkázať Hradu, že sa spolieha na prezidentove slová a s takýmto kabinetom nebude súhlasiť.
Klaus sa včera vrátil z Juhoafrickej republiky. Rozhodnutie občianskych demokratov ho značne nahnevalo. "Ak vráti Topolánek menovanie byť predsedom vlády, pokúsim sa nájsť iné riešenie. S neriešením nemôžem súhlasiť," vyhlásil prezident. Podľa neho sa všetko "vrátilo do bodu nula, teda k 3. júnu 2006, teda o 190 dní späť".

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:03