Reuters
StoryEditor

Boje v Donbase sa vyostrili, Rusko opustilo kontrolnú misiu

18.12.2017, 14:14
Autor:
ČTKČTK
Proruskí ozbrojenci údajne pálili zo všetkých zbraní vrátane ťažkého delostrelectva, granátometov a mínometov.

Rusko oznámilo odchod svojich vojakov zo spoločného centra pre kontrolu a koordináciu (SCKK), ktoré kontroluje situáciu na fronte v Donbase. Ozbrojené strety na východe Ukrajiny si za posledných 24 hodín vyžiadali na ukrajinskej strane ďalšie tri obete. Informovala o tom agentúra Unian.

"Vynútený krok" Rusov

Misiu SCKK opustia Rusi v utorok. Podľa vyhlásenia ruského ministerstva zahraničia je dôvodom odchodu správanie ukrajinskej strany.

SCKK, ktoré pôsobia na oboch stranách frontu, združuje niekoľko desiatok vysokých dôstojníkov ukrajinskej a ruskej armády. Ich úlohou je kontrola úsekov frontu, na ktorom bojuje ukrajinská armáda s proruskými separatistami. Misia, ktorej sídlom je východoukrajinský Soledar, eviduje porušovania dohodnutého prímeria a snaží sa dbať na rešpektovanie minských mierových dohôd.

Podľa ruského ministerstva zahraničia je činnosť ruských členov SCKK nemožná kvôli "akciám Kyjeva". Ukrajina vraj sabotuje pravidlá práce misie, vytvára "napätú morálne psychologickú situáciu" a bráni ruským dôstojníkom v prístupe na front z územia kontrolovaného Kyjevom. Ukrajinskí vojaci sa majú k ruským kolegom správať neúctivo a brániť ich kontaktom s miestnym obyvateľstvom.

O "vynútenom kroku" vraj Rusi informovali zahraničných partnerov s tým, že "všetka zodpovednosť za možné následky plne padá na ukrajinskú stranu".

Boje v Donbase eskalujú
Ozbrojené strety na východe Ukrajiny si za posledných 24 hodín vyžiadali na ukrajinskej strane ďalšie tri obete. Informovala o tom agentúra Unian. Boje sa podľa nej sústredili do oblasti pri Azovskom mori a do okolia mesta Svitlodar neďaleko Horlivky. Povstalci o svojich prípadných stratách neinformovali.

Separatisti v noci ostreľovali ukrajinské pozície sedemnásťkrát, v polovici prípadov ukrajinská armáda paľbu opätovala, oznámil na Facebooku štáb protipovstaleckej operácie. Proruskí ozbrojenci údajne pálili zo všetkých zbraní vrátane ťažkého delostrelectva, granátometov a mínometov.

Silné boje hlási Kyjev z juhu Doneckej oblasti východne od mesta Mariupol na brehoch Azovského mora. Pod silnou paľbou sa ocitli obce Lebedynske a Pavlopil. Boje v tomto regióne potvrdili aj separatisti, podľa ktorých ukrajinská armáda paľbou zničila päť domov v dedine Sachanka. Celkom vraj za posledných 24 hodín ostreľovali ukrajinskí vojaci desať obcí na povstaleckom území.

Intenzita bojov v Donbase napriek opakovane vyhlasovanému prímeriu v poslednej dobe zosilnela, pred desiatimi dňami zomreli na východoukrajinskom fronte štyria vojaci a dvaja boli zranení. Celkom donbaský konflikt od roku 2014 pripravil o život viac ako desaťtisíc ľudí.

01 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 03 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 04 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 22:47