StoryEditor

Za víťaza vyhlásili Janukovyča

24.11.2004, 23:00
Ukrajinská ústredná volebná komisia včera oficiálne vyhlásila premiéra Viktora Janukovyča za víťaza prezidentských volieb, ktorých výsledky opozícia označuje za sfalšované.

Janukovyč mal získať 49,46 percenta hlasov, jeho opozičný protikandidát Viktor Juščenko 46,61 percenta. Aj to vystupňovalo napätie v uliciach Kyjeva a ďalších veľkých miest, v ktorých demonštrovali státisíce ľudí proti volebnému podvodu. "Vládna moc chce prinútiť ľud k poslušnosti pomocou vašich zbraní," obrátil sa včera na ukrajinskú armádu a políciu opozičný kandidát Viktor Juščenko, podľa ktorého sa režim prezidenta Leonida Kučmu pokúsi násilím potlačiť vlnu odporu proti zmanipulovaným voľbám. Kučma odmietol tieto obvinenia a minister obrany Oleksandr Kuzmuk vyzval ozbrojené sily, aby zachovali pokoj.
Ukrajinská opozícia včera odmietla výzvu prezidenta na rokovania s tým, že jediná vec, o ktorej je pripravená rokovať, je odovzdanie moci. Juščenko v noci na včera rokoval s veľvyslancami západných krajín v Kyjeve v snahe dosiahnuť uznanie svojho víťazstva. Podľa ruskej agentúry ITAR-TASS však neuspel. Juščenko potom vyhlásil, že je pripravený na zopakovanie druhého kola prezidentských volieb, ak sa zmení zloženie volebnej komisie.
Prezidentské voľby na Ukrajine považujú za sfalšované USA i Európska únia. Jedine Rusko uznalo Janukovyča za novozvoleného prezidenta. Očakáva sa, že na dnešnom summite EÚ 0 Rusko to bude v súvislosti s Ukrajinou poriadne vrieť.

01 - Modified: 2002-12-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo po Kodani 02 - Modified: 2002-12-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Program domácich športových podujatí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 16:50