importer
StoryEditor

Britský reportér utekal pred čínskymi bezpečnostnými kamerami. Našli ho za pár minút

22.12.2017, 23:00
Reportér testoval efektivitu miliónov kamier, ktoré dozerajú na bežný život v Číne.

Veľký brat vád vidí. Reportér BBC otestoval najväčšiu sieť bezpečnostných kamier na svete. Pred čínskou sledovacou chobotnicou, ktorá vie rozpoznávať tváre v uliciach, sa dokázal skrývať len pár minút.

Na poriadok v najľudnatejšej krajine sveta dnes dohliada vyše 170 miliónov bezpečnostných kamier. V najbližších rokoch ich má pribudnúť prinajmenšom ďalších 400 miliónov, a to podľa skromných odhadov len do roku 2020.

Vševidiace oko

Polícia s ich pomocou dokáže neuveriteľne rýchlo vypátrať osobu, ktorej podobu pozná. Reportér BBC John Sudworth sa na vlastnej koži presvedčil, aký efektívny tento systém je. Pred "vševidiacim" digitálnym okom sa dokázal schovávať iba sedem minút.

Našťastie nešlo o skutočný prípad, ale len experiment. Sudworth sa nestal obeťou prenasledovania úradmi. Cieľom bolo demonštrovať, ako je už teraz sieť výkonná a efektívna. Peking totiž do týchto technológií mohutne investuje. Majú pomôcť polícii účinnejšie vykonávať jej úlohy, a preto sa oficiálni činitelia radi pochvália doterajšími výsledkami.

Kamera vás kompletne "prečíta" behom okamihu

Po celej Číne sa dnes nachádzajú kamery, ktoré využívajú pokročilú umelú inteligenciu. Tá vie rozpoznať ľudí podľa tváre, odhadnúť vek sledovanej osoby, jej rasu a samozrejme tiež určiť jej pohlavie.

Reportér BBC bol v rámci testu označený ako podozrivá osoba. Vďaka fotografii ho systém v meste Kuej-jang, viac než štvormiliónovej metropole provincie Kuej-čou, vypátral za sedem minút.

Stačila fotka

Hneď ako ho zachytili a identifikovali kamery, bol bleskurýchlo obkľúčený a zadržaný policajtmi. Kamerám sa pritom snažil Sudworth vedome vyhýbať. Nebolo mu to ale nič platné.

S pomocou preukazovej fotografie možno už teraz vypátrať pohyb sledovanej osoby až týždeň naspäť. Je možné identifikovať, s kým sa človek stretáva, aké auto riadi a "prečíta" aj registračné značky vozidiel. Sieť dokonca vie jednotlivca spojiť s jeho rodinou, kolegami a kamarátmi.

Pre ľudí, alebo proti nim?

Moderné sledovacie technológie ale majú tiež početných odporcov. Tí sa domnievajú, že elektronické oko narúša súkromie ľudí a sleduje ich bezdôvodne na každom kroku. V Číne je to problém aj preto, že odporcovia režimu poukazujú na skutočnosť, že represívne zložky môžu zneužiť zariadenie k obmedzeniu slobôd tých, ktorí sa stavajú vláde na odpor.

Podľa oficiálnych činiteľov sa ale nemusí technológie obávať nikto, kto neporušuje zákon. Niektoré správy napriek tomu naznačujú, že softvér bol už v nedávnej minulosti zneužitý na sledovanie a prenasledovanie etnických menšín.

Aktivisti bojujúci za ľudské práva kritizujú tiež údajné zneužívanie monitorovacích zariadení pri sledovaní zamestnancov. Peking má ale ešte väčšie ambície, pokiaľ ide o bezpečnostné kamery. V budúcnosti by mala rýchlo rozrastajúca sa sieť nielen zabrániť kriminalite, ale dokonca ju pomôcť predvídať.

Komerčné využitie

Rozpoznávania tváre kamerami sa však využíva v Číne napríklad aj pri vstupe na pracovisko alebo počas výberu z bankomatov. Newsweek pripomína, že technológia už si našla cestu i ku komerčnému využitiu a do segmentu služieb.

V Pekingu v KFC kamera naskenuje tvár zákazníka a na základe jeho pohlavia a veku mu odporučí menu. Na verejných toaletách v hlavnom meste zase kamery bránia krádežiam papiera. Systém každému pridelí podľa tváre len obmedzené množstvo.

01 - Modified: 2024-04-15 09:41:35 - Feat.: - Title: Scholz je na návšteve Číny, upozornil na neporušiteľnosť hraníc 02 - Modified: 2024-04-15 05:34:47 - Feat.: - Title: Prečo musí svet pozorne sledovať infláciu v Číne 03 - Modified: 2024-04-14 06:24:37 - Feat.: - Title: Čína vyjadrila hlboké znepokojenie v spojitosti s útokmi Iránu na Izrael. Chce zabrániť eskalácii 04 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 05 - Modified: 2024-04-13 07:21:33 - Feat.: - Title: Predstavitelia Číny a KĽDR upozornili na novú kapitolu vo vzájomných vzťahoch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 07:16