DPA
StoryEditor

Európska únia zakročila voči Poľsku: Naštartovala proces na základe článku 7. Maďarsko chce postup vetovať

20.12.2017, 12:12
Autor:
klklČTKČTK
Komisia tak reaguje na porušovanie demokratických princípov v Poľsku.

Európska komisia dnes dospela k záveru, že v Poľsku hrozí jasné riziko závažného porušenia vlády práva. Novinárom v Bruseli to dnes povedal prvý podpredseda Komisie Frans Timmermans. Podľa neho boli neúspešné dva roky trvajúce opakované snahy o konštruktívny dialóg s Varšavou, týkajúci sa predovšetkým poľskej reformy súdneho systému.

Komisia sa preto obrátila na ostatné členské štáty EÚ, aby v súlade s článkom sedem Lisabonskej zmluvy posúdili, či v Poľsku je skutočne právny štát v ohrození.

Pokus o dialóg

"Je to ďalší pokus začať dialóg k vyriešeniu situácie," upozornil Timmermans. Poľsko teraz dostalo tri mesiace, aby vec ešte vyriešilo, a ak sa tak stane, je Komisia pripravená postup zastaviť.

K doteraz nikdy nepoužitému postupu, ktorý môže teoreticky skončiť pozastavením hlasovacích práv Poľsku v Rade EÚ, Komisia podľa neho pristupuje "s ťažkým srdcom". 

Obmedzovanie súdov

Timmermans pripomenul, že v posledných dvoch rokoch Varšava, kde vládne konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS), prijala viac ako 13 zákonov ovplyvňujúcich celú štruktúru právneho systému v Poľsku, od Ústavného súdu cez Najvyšší súd po súdy radové, poľskú Národnej sudcovskú radu, prokuratúru až po odborné školstvo.

"Spoločným prvkom je, že exekutívna a zákonodarná moc dostáva systematickú možnosť politicky zasahovať do zloženia, právomocí, riadenia a fungovania súdnej moci," mieni Európska komisia.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker dnes pozval nového poľského premiéra Mateusz Morawieckého na 9. januára na rokovanie do Bruselu. "Je to ťažký deň pre Poľsko, ale aj pre EÚ. V takých chvíľach je dialóg obzvlášť potrebný," uviedol na Twitteri predseda Európskej komisie. V liste tiež uvádza, že prípadného obeda alebo večere so šéfom novej poľskej vlády by bol prítomný aj Timmermans.

Podpora Maďarska

Maďarsko bude vetovať konanie Európskej komisie proti Poľsku, povedal maďarský vicepremiér Zsolt Semjén. Podľa neho krokKomisie porušuje suverenitu Poľska. 

"Poľsko-maďarské priateľstvo a záväzky maďarskej vlády voči zmluvám nám ukladajú vystúpiť proti kroku Európskej komisie na všetkých fórach," citovala Semjén agentúra Reuters. Postup Budapešti v tejto veci nie je prekvapením. Maďarská vláda dlhodobo sľubovala, že prípadný postup EK voči Poľsku bude blokovať.

Politicky motivovaný krok

Komisia dnes okrem toho, že sa v tejto záležitosti obrátila na členské krajiny, tiež Varšave ponúkla v poradí už štvrté odporúčanie, akými krokmi môže situáciu napraviť. Kvôli poľskému zákonu o všeobecných súdoch sa komisia dnes tiež obrátila na Súdny dvor EÚ.

Podľa vládnucej poľskej strany Právo a Spravodlivosť (PiS) je krok Komisie politicky motivovaný, informovala hovorkyňa strany Beata Mazureková. Minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro podľa agentúry AP reagoval konštatovaním, že Poľsko bude v "reforme" súdneho systému, kvôli ktorej je Varšava z Bruselu teraz kritizovaná predovšetkým, pokračovať aj napriek odmietavému stanovisku Európskej komisie.

Reforma justície

"Prijímam toto rozhodnutie (EK) pokojne. Ide o politiku, nie o vládu práva," vyhlásil minister. "Poľsko bude významnou európskou a unijnou krajou jedine vtedy, keď bude mať účinné a dobre fungujúce súdy. Preto musíme zabezpečiť, aby tieto súdy konečne začali dobre fungovať, a pokračovať v reforme justície," dodal Ziobro.

Beata Mazureková podľa agentúry Reuters vo svojej reakcii takisto okrem iného povedala, že sankcie Európskej únie sa môžu týkať odmietania Poľska prijať moslimských migrantov. Uviedla zároveň, že Varšava si je istá tým, že Maďarsko bude blokovať akékoľvek unijné sankcie proti Poľsku.

Podpora Nemecka a Francúzska

Dva kľúčové štáty EÚ plne podporujú rozhodnutie Komisie. "Komisia si to skutočne neuľahčovala," uviedol hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert. Podľa neho dnešnému rozhodnutiu predchádzal konštruktívny a intenzívny dialóg s vládou vo Varšave.

"Je potrebné to urobiť," komentovala krok EK francúzska ministerka pre európske záležitosti Nathalie Loiseauová. "Francúzsko Komisiu v tomto postupe úplne podporuje," dodala.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová aj francúzsky prezident Emmanuel Macron už minulý týždeň po skončení summitu krajín Európskej únie avizovali, že konanie s Poľskom podporia, ak sa ho Európska komisia rozhodne začať. Nový poľský premiér Mateusz Morawiecki vtedy médiám povedal, že očakáva, že Komisia článok sedem Lisabonskej zmluvy využije.

Rozhodnutie na Rade

Ak Poľsko pod hrozbou Komisie nezmení svoj postoj, bude postup podľa článku 7 Zmluvy o Európskej únii musieť postup po vypočutí Poľska odobriť Európsky parlament a následne aj Rada, v ktorej bude potrebných minimálne 22 hlasov.

Po tom, čo bude návrh schválený na všetkých stupňoch môže Rada "rozhodnúť o pozastavení určitých práv vyplývajúcich z uplatňovania zmlúv pre príslušný členský štát vrátane hlasovacieho práva zástupcu vlády tohto členského štátu na zasadnutiach Rady."

Európska únia môže k použitiu článku 7 pristúpiť v prípade, že existuje vážne podozrenie, že jeden z členských štátov porušuje hodnoty Európskej únie, ktoré definuje článok 2: "Únia je založená na hodnotách úcty k ľudskej dôstojnosti, slobody, demokracie, rovnosti, právneho štátu a rešpektovania ľudských práv vrátane práv osôb patriacich k menšinám. Tieto hodnoty sú spoločné členským štátom v spoločnosti, v ktorej prevláda pluralizmus, nediskriminácia, tolerancia, spravodlivosť, solidarita a rovnosť medzi ženami a mužmi."

01 - Modified: 2022-02-10 19:01:23 - Feat.: - Title: V Poľsku pristáli americké stíhačky. Posilnia východné krídlo NATO v čase napätia na Ukrajine 02 - Modified: 2021-12-07 14:46:37 - Feat.: - Title: Kašlú na práva žien. Ďalší štát, ktorý obmedzí potraty a hrozí nehumánnymi trestami 03 - Modified: 2021-12-07 08:01:44 - Feat.: - Title: Strach a obavy lekárov. V Poľsku odmietli vykonať potrat, plod mal smrteľnú vadu 04 - Modified: 2021-11-02 07:59:39 - Feat.: - Title: Lekári nevykonali potrat, žena zomrela. Premýšľali o ochrane plodu namiesto života ženy, myslí si právnička 05 - Modified: 2021-02-22 20:37:32 - Feat.: - Title: Kladivo na médiá zlyhalo. Poľská vláda prepisuje návrh dane
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
21. apríl 2024 21:36