Vladimir PutinReuters
StoryEditor

Jednotné Rusko oficiálne podporilo Putinovu kandidatúru na prezidenta. Ten poslal tvrdý odkaz do zahraničia

23.12.2017, 14:25
Autor:
ČTKČTK
Podpora delegátov je len formálnym krokom.

Ruská vládna strana Jednotné Rusko na svojom dnešnom zjazde podľa očakávania podporila prezidenta Vladimira Putina vo voľbách hlavy štátu, ktoré sa uskutočnia 18. marca budúceho roka. Predtým podporu Putinovi, ktorý sa zjazdu zúčastňuje, podľa agentúry TASS vyjadril predseda strany, premiér Dmitrij Medvedev.

Putin sa ešte pred Medvedevom obrátil k delegátom zjazdu v prejave, ktorý niesol zreteľné známky predvolebnej kampane. Nabádal napríklad vládnu stranu, aby "čestne pomenovala problémy, ktoré pred ňou stoja, a dôrazne odstraňovala všetko, čo bráni pokroku".

Spustil kampaň

Šéf Kremľa, často na Západe kritizovaný za potláčanie opozície a nezávislých médií, tiež povedal, že je potrebné "aj naďalej rozširovať mechanizmy demokracie v Rusku, v plnej miere odhaľovať obrovský potenciál občianskej aktivity ... podporovať konkurenciu, súťaženie myšlienok". "S rešpektom" je podľa neho nutné pristupovať k "životaschopnej opozícii".

Medzi ďalšími heslami v prejave napríklad zaznelo, že musia byť zabezpečené možnosti pre rozvoj všetkých obyvateľov Ruska. Putin tiež sľúbil, že bude pokračovať v riešení problému chudoby, a vyzval na "boj proti korupcii a ľahostajnosti".

Úderný odkaz adresoval tiež smerom do zahraničia. "Nie je sily schopnej zastaviť postup Ruska vpred. Pôjdeme od víťazstva k víťazstvu," zdôraznil prezident.

Len jeden vodca

Medvedev v následnom vystúpení potvrdil, že členovia strany Jednotné Rusko "sa už dávno a pevne rozhodli, koho podporia" v nadchádzajúcich prezidentských voľbách. Pripomenul, že tento rok uplynulo 16 rokov od založenia strany. "A počas všetkých tých rokov pri nej bol len jeden nesporný vodca. Vodca, ktorý spája najrôznejších ľudí. Spája Rusko. Ten, ktorému dôveruje a ktorého podporuje absolútna väčšina občanov našej krajiny - Vladimir Vladimirovič Putin," vyhlásil premiér a šéf Jednotného Ruska.

Putin ide do volieb oficiálne ako nezávislý kandidát, fakticky je však kandidátom Jednotného Ruska. Jeho víťazstvo je vopred jasné, pretože v prieskumoch verejnej mienky má pravidelne zhruba osemdesiatpercentnú podporu. Jeho protikandidáti prakticky nemajú šancu na úspech.

Komunisti večne druhí

Z volebného súboja sa stiahol "večne druhý" predseda ruských komunistov Gennadij Zjuganov. Namiesto seba navrhol nestraníka, riaditeľa statku V.I. Lenina Pavla Grudinina. Toho dnes ako kandidáta komunistickej strany potvrdil zjazd.

Ďalšími kandidátmi známych mien sú vodca nacionalistov Vladimir Žirinovskij a televízna moderátorka Xenija Sobčakovová. Kandidatúru oznámil aj vodcovský predstaviteľ opozície Alexej Navalnyj, ktorý sa ale podľa volebnej komisie volieb zúčastniť nemôže, pretože bol odsúdený a odpykáva si trest, hoci len podmienečný.

Podľa nedávnej ankety činnosť Putina v prezidentskej funkcii schvaľuje okolo 82 percent Rusov. Druhé miesto v rebríčku popularity drží Žirinovskij s 11 percentami a tretí je Zjuganov s šiestimi percentami. Z opozičných osobností by pre Sobčakovou hlasovalo 0,2 percenta voličov, pre Navalného, ​​keby smel kandidovať, 1,2 percenta.

01 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 04 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 05 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:38