Robert Fico a Peter KažimírTASR/M. Svítok
StoryEditor

Patríme medzi porazených roka 2017. Víťazmi sú podľa Politica Kurz, ale aj Babiš

27.12.2017, 18:25
Autor:
klkl
Portál Politico bilancuje rok 2017 a s ním aj víťazov a porazených.

Medzi porazenými roka 2017 portál Politico uvádza strednú a východnú Európu. V komentári však hneď upresňuje, že ide o Slovensko. A o to, ako sme „perfektným príkladom toho, ako vplyv najnovších krajín EÚ klesá.“

Dokázať sme to mali v tomto roku hneď dva krát. Pri neúspešnej kandidatúre na zisk liekovej agentúry a pri rovnako neúspešnej kandidatúre ministra financií Petra Kažimíra na post šéfa Euroskupiny.

V dobrej spoločnosti

Na úkor nových členských krajín rastie podľa Politica vplyv francúzsko-nemeckej osi a to aj pod vplyvom brexitu a rastu nacionalizmu v stredoeurópskom regióne.

V zozname porazených sme však v dobrej spoločnosti. Liberálna alternatíva k Trumpovi, náhradný líder slobodného sveta, kráľovná Európy a osobnosť roka 2015 – všetkými týmito prívlastkami v minulosti častovali nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, ktorá však prišla o značnú časť voličov a v septembrových voľbách utrpela porážku. Aj preto sa ocitla v zozname porazených spolu s nami.

Neúspech Mayovej

Paradoxne, je v ňom aj jej vyzývateľ, šéf nemeckých sociálnych demokratov Martin Schulz. Ten bol Merkelovú odhodlaný nahradiť natoľko, že sa vzdal pozície šéfa Európskeho parlamentu. Nebolo mu to však nič platné a SPD utrpela vo voľbách najhoršiu porážku v histórii.

Medzi porazených sa dostala aj Theresa Mayová. Britská premiérka sa odhodlala previesť krajinu brexitom a sľubovala hladký priebeh rokovaní.

Stratila podporu

Predčasné voľby, ktoré sama vyhlásila, aby si posilnila pozíciu sa však obrátili proti nej a podporu stráca aj vo vlastných radoch. „Cynik by o Mayovej vláde povedal, že sa nikdy nepodarilo premárniť toľko politického kapitálu s tak málo zlými rozhodnutiami,“ hodnotí Mayovej rok Politico.

Porazenými tohto roka sú aj čelní predstavitelia španielskej krízy. Carles Puigdemont začal dobre, kedy sa z miestneho novinára stal šéfom katalánskej vlády a na prelome septembra a októbra sa mu podarilo dostať do centra svetovej pozornosti.

Španielska kríza víťaza nemá

Madrid si však pozície udržal a Puigdemont zo Španielska ušiel. Politico pripomína, že aj napriek úspechu v decembrových predčasných voľbách nie je jasné, či sa môže do krajiny vrátiť. 

Víťazom však nie je ani španielsky premiér Mariano Rajoy. Tomu sa nielenže nepodarilo vyriešiť katalánsku krízu, predčasné voľby dali ešte väčšiu silu separatistickým stranám, zatiaľ čo jeho strana úplne prepadla.

Víťaz Babiš

Krajiny strednej a východnej Európy sú síce medzi porazenými, no aj tu sa podľa Politica nájde jeden víťaz. Je ním Andrej Babiš. Politico pripomína, že aj napriek stíhaniu za podvod sa mu úspešne darí vyhýbať väzeniu a dokonca sa stal novým českým premiérom.

Medzi víťazmi je aj nový francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorému sa podarilo naplniť svoje sľuby a vybudovať si elektorát, ktorý ho dostal až do Elyzejského paláca.

Najmladší lídri

A to všetko predtým, ako mal 40 rokov. Aj vďaka škandálom, ktoré obklopili jeho konkurentov Francoisa Fillona, Francoisa Hollanda a Marine Le Penovú, sa Macronovi podarilo získať kontrolu aj vo francúzskom parlamente a postavil sa do čela reformy Európske únie.

Víťazom je aj ďalší nový premiér od nášho suseda. „Čokoľvek dokáže Macron mladý, zvládne Kurz ešte mladší,“ píše Politico. A skutočne, Sebastian Kurz sa stal vo veku 31 rokov najmladším premiérom v Európe. Po úspechu vo voľbách však Politico pripomína aj výzvy, ktoré Kurza čakajú.

Úspech Eurokomisárky

Jednou z nich bude zmena imidžu Rakúska v Európe, ktoré je vnímané najmä ako „poslušný psík“ Nemecka. Zároveň má podľa Politica šancu byť vzorom iným pravicovým lídrom, ktorí sa chcú zbaviť populizmu.

Medzi víťazmi je aj eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová, ktorej sa v ťažkej situácii podarilo vyrokovať významné dohody s Kanadou a Japonskom. V náročnej pozícii bol počas roka aj írsky premiér Leo Varadkar, ktorý sa medzi víťazov zaradil aj pre to, že sa mu to podarilo ustáť.

Dobrý rok pre vlak

Prekvapujúco bol tento rok podľa Politica úspešný aj pre amerického prezidenta Donalda Trumpa. Aj napriek vyšetrovaniu, ktoré je vedené voči jeho kampani a napriek tomu, že jeho popularita klesá, sa Trumpovi stále darí udržať si svoje voličské jadro.

Víťazom roka je aj vysokorýchlostná železnica, ktorá bude spájať Amsterdam a Paríž, dve mestá, ktoré po brexite získali európske agentúry odchádzajúce z Londýna. A ako čerešnička na torte pre železnicu, pôjdu tieto vlaky cez najväčšie európske centrum, Brusel.

01 - Modified: 2023-12-06 17:30:00 - Feat.: - Title: Podivné manévre Si Ťin-pchinga a náhle zmiznutia mocných. Infarkt v bazéne je v Číne ako pád z okna v Rusku 02 - Modified: 2023-11-28 13:06:50 - Feat.: - Title: Rebríček moci v Európe so slovenským prekvapením. Tento politik je podľa Politico šiestym najvplyvnejším Európanom 03 - Modified: 2023-10-23 14:14:03 - Feat.: - Title: Viacerí európski šéfovia diplomacií sa obávajú, že Orbán poskytuje Moskve citlivé informácie 04 - Modified: 2023-10-20 16:00:00 - Feat.: - Title: Prečo budúci premiér Robert Fico nenávidí Ukrajinu? 05 - Modified: 2023-10-11 17:00:00 - Feat.: - Title: Narodeninový darček pre Putina. Čo v skutočnosti získalo Rusko masakrom v Izraeli?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 18:47