REUTERS/Leonhard Foeger
StoryEditor

Predstavitelia Slobodných sú dedičmi nacizmu: Bývalí svetoví lídri vyzývajú k bojkotu rakúskej vlády

28.12.2017, 21:59
Autor:
ČTKČTK
Medzi signatármi výzvy je aj nositeľ Nobelovej ceny za mier.

K bojkotu rakúskych ministrov nominovaných do vlády Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ), ktorú niektoré médiá označujú za krajne pravicovú, dnes vyzvala skupina osobností, ktorá zahŕňa bývalú kanadskú premiérku Kim Campbellovú a niekdajšieho francúzskeho ministra zahraničia Bernarda Kouchnera.

Signatári vyhlásenia, ktoré zverejnil web francúzskeho denníka Le Monde, volajú aj po bojkote nadchádzajúceho rakúskeho predsedníctva v Európskej únii.

Dedičia nacizmu

Skupina chce "vylúčiť z Európy" novú rakúsku vládu, ktorú v polovici decembra vytvorila stredopravicová Rakúska ľudová strana (ÖVP) a Slobodná strana Rakúska (FPÖ), ktorej niektorí členovia sa netaja svojimi antisemitskými názormi. FPÖ sa ale na vláde podieľala už v rokoch 2000 až 2005.

"Neodvracaj zrak: sú to dedičia nacizmu, ktorí vstúpili do silných pozícií v novej rakúskej vláde," uvádza vyhlásenie v narážke na šesť ministrov nominovaných FPÖ. Sú medzi nimi ministerka zahraničia Karin Kneisslová, minister vnútra Herbert Kickl a minister obrany Mario Kunasek.

Nositeľ Nobelovej ceny

Výzva kritizuje "mlčanie a apatiu" vo vzťahu k dianiu vo Viedni a "odmieta myšlienku, že vzostup nacionalizmu a koniec demokracie sú nevyhnutné a že boj proti dedičom nacizmu je zbytočný alebo dokonca nelegitímny".

Medzi signatármi je aj bývalý prezident Východného Timoru a nositeľ Nobelovej ceny mieru José Ramos-Horta, bývalý španielsky minister zahraničia Miguel Ángel Moratinos, šéf európskeho protirasistického hnutia EGAM Benjamin Abtan a francúzski lovci nacistov Beate a Serge Klarsfeldovci.

S ministrami FPÖ nebude nateraz nadväzovať kontakty Izrael, uviedlo nedávno jeho veľvyslanectva vo Viedni. Za dôveryhodného partnera označili naopak Rakúsko predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker aj predseda Európskej rady Donald Tusk.

01 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 02 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 03 - Modified: 2024-04-12 11:32:36 - Feat.: - Title: Tirolská lavínová služba varuje pred "zradnými" lavínami 04 - Modified: 2024-04-11 16:15:02 - Feat.: - Title: Počet obetí lavíny v rakúskom Tirolsku stúpol na tri 05 - Modified: 2024-04-11 13:33:50 - Feat.: - Title: Rakúskom otriasa špionážny škandál. Populistická strana FPÖ čelí pred voľbami obvineniam zo zneužitia moci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:29