pivoReuters
StoryEditor

Fíni si budú môcť voľne kúpiť silnejšie pivo, polícia varuje a chce prijať nových príslušníkov

30.12.2017, 10:05
Autor:
ČTKČTK
Liberalizáciu prístupu k alkoholu vo Fínsku sprevádza zvýšenie daní na tieto produkty.

Fínsko, ktoré podobne ako ostatné severské krajiny reguluje prístup k alkoholickým nápojom, od 1. januára umožní nákup silnejších pív aj mimo obchody štátneho monopolu Alko. Predajne Alko, kde možno kúpiť vína a liehoviny, navyše predĺži otváraciu dobu. Na zmeny, z ktorých majú mnohí Fíni radosť, s obavami hľadí ministerstvo vnútra. To totiž predpokladá, že uvoľnenie pravidiel vyústi do väčšieho počtu alkoholových deliktov. Ministerstvo kvôli tomu zvažuje posilniť stav polície o 200 nových príslušníkov, uviedla fínska televízia YLE.

Zákon, ktorý parlament schválil pred týždňom a fínsky prezident Sauli Niinistö vo štvrtok podpísal, predstavuje pre Fínov zásadnú zmenu. Podľa doteraz platnej právnej normy platí, že vo Fínsku nie je v obchodoch s výnimkou Alka možné kúpiť pivo či iný alkoholický nápoj s obsahom alkoholu viac ako 4,7 percenta. Od januára sa však limit zvýši na 5,5 percenta.

V supermarketoch, pouličných či čerpacích staniciach sa tak bude dať kúpiť nielen viac pív, ale aj silnejšie cidery či rôzne miešané alkoholické nápoje.

Obchody so zásobovaním pivami a ďalšími dosiaľ zakázaným alkoholickými nápojmi začali, akonáhle Niinistö zákon podpísal, legálny predaj však bude spustený až od januára. Predajcovia podľa YLE pracujú nadčasy, aby sa na novinku pripravili. Pripravuje sa aj pivovar Sinebrychoff, ktorý je jedným z najväčších fínskych výrobcov alkoholických nápojov a medzi ktorého značky patria vo Fínsku populárne pivá Koff a Karhu.

Nový zákon vítajú aj minipivovary, ktoré budú môcť predávať svoje výrobky s menej ako 12 percentami alkoholu priamo zákazníkom.

V marci potom Fínov čaká ešte jedna novinka, a to predĺžená otváracia doba barov a krčiem, ktoré budú môcť podávať tvrdý alkohol až do štvrtej hodiny rannej. Bary tiež budú môcť propagovať zľavové akcie na konzumáciu alkoholu.

Liberalizáciu prístupu k alkoholu vo Fínsku sprevádza zvýšenie daní na tieto produkty. Vyššie zdanenie doľahne predovšetkým na pivo, cider a víno, uviedla televízia YLE s tým, že podľa prepočtov zdražie fľaša stredne silného piva o sedem centov. Zvýšenie daní má podľa predstáv zákonodarcov Fínov prinútiť k nižšej spotrebe alkoholu a tiež vyrovnať očakávaný pokles výnosov predajní Alko, ktoré už nebudú mať na silnejšie pivá monopol.

Ministerstvo vnútra očakáva, že uvoľnenie predaja alkoholu aj napriek vyššiemu zdaneniu povedie k vyššej spotrebe, a to nielen doma, ale aj na uliciach, kde potom hrozí viac alkoholových deliktov, obzvlášť nadránom a cez víkendy. Ministerka vnútra Paula Risikkoová k tomu uviedla, že policajti preto dostanú dodatočné školenia. Varovala tiež, že zvýšenie prípadov rušenia verejného poriadku len o niekoľko málo percentuálnych bodov si vyžiada investíciu na zaistenie bezpečnosti vo výške desať až 15 miliónov eur.

01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-17 14:28:48 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na nárast podvodov na internete 03 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 04 - Modified: 2024-04-15 16:11:47 - Feat.: - Title: Na území Žilinského kraja zistili 22 vodičov pod vplyvom alkoholu 05 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:38