REUTERS/Hannibal Hanschke
StoryEditor

Nemeckí politici odsúdili silvestrovské útoky na záchranné zložky. Označili ich za útok na demokraciu

02.01.2018, 09:34
Autor:
ČTKČTK
Politici zároveň požadujú prísne tresty pre páchateľov.

Niekoľko útokov na policajtov a hasičov počas silvestrovských osláv vyvolalo na nemeckej politickej scéne kritiku aj volanie po prísnych trestoch pre ich páchateľov. Útoky, ku ktorým došlo napríklad v Berlíne či Lipsku, odsúdil na Twitteri minister spravodlivosti Heiko Maas. Saský minister vnútra Roland Woller označil útok na policajta, hasičov alebo zdravotníka za útok na právny štát a demokraciu, informovala dnes agentúra DPA.

"Útoky na záchranné zložky sú - je jedno kedy, kde a od koho - absolútne neprijateľné," uviedol minister spravodlivosti Maas na Twitteri. "Kto zaútočí na záchranné zložky, napáda náš právny štát a demokraciu," povedal denníku Die Welt saský minister vnútra Woller.

Desiatky útokov

Podľa neho musia takí páchatelia počítať s najvyššími možnými trestami. Odborník sociálnej demokracie na otázky vnútra Burkhard Lischka označil útoky na verejných činiteľov za "nezodpovedné a odpudivé".

Len hasiči z Berlína sa stali počas silvestrovskej noci terčom ôsmich útokov a ich autá dokonca päťdesiatichsiedmich. Väčšinou na nich oslavujúci hádzali delobuchy a petardy, v jednom prípade ale ohrozovala skupina mužov posádku hasičského vozidla dokonca strelnou zbraňou.

Použili vodné delo

V Lipsku musela polícia použiť vodné delo proti skupine štyroch až piatich desiatok ľudí, ktorí na strážcov zákona hádzali delobuchy, fľaše a kamene. Niekoľko osôb bolo následne zadržaných.

V spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko bolo počas silvestrovských osláv zranených celkom 25 policajtov. U žiadneho z nich ale neboli zranenia tak vážne, aby musel zostať v nemocnici. Policajtov zranili delobuchy, ktoré na nich ktosi hodil, hlási aj Stuttgart.

Ministri im poďakovali

Spolkový minister spravodlivosti Maas aj jeho kolega z rezortu vnútra Thomas de Maizière dnes policajtom, hasičom aj záchranárom poďakovali za prácu na Silvestra a Nový rok. "Miesto, aby sami oslavovali, pracovali, aby mohli oslavovať iní," ocenil minister vnútra.

"Justícia sa musí postarať o to, aby aj posledný blázon pochopil, že (útoky na policajtov, hasičov a záchranárov) nie sú žiadna zábava, ale závažný násilný trestný čin," uviedol dnes v reakcii na silvestrovské udalosti predseda Nemeckých policajných odborov (DPolG) Rainer Wendt. Hádzanie delobuchov na policajtov označil dokonca za "pokusy o zabitie". "Je len dielom náhody, že sa policajtom nič viac nestalo," dodal.

Ľudia oslavujúci príchod nového roka zaútočili na policajtov napríklad aj vo Francúzsku. Prezident Emmanuel Macron tento čin ostro odsúdil, na Twitteri hovoril o "zbabelom a zločinnom" správaní.

01 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 02 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 03 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 04 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 05 - Modified: 2024-04-18 19:25:48 - Feat.: - Title: Súd v Nemecku poslal na 12 rokov za mreže muža za únos a znásilnenie dievčaťa
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 09:27