Reuters
StoryEditor

Republikáni tvrdia, že našli dôkazy o Clintonovej vine v kauze elektronickej pošty

03.01.2018, 09:08
Autor:
ČTKČTK
Bývalá prezidentská kandidátka mala posielať tajné dokumenty cez súkromný e-mailový účet.

Republikánski kongresmani objavili omyly a rozpory vo vyšetrovaní aféry okolo elektronickej pošty bývalej ministerky zahraničia a prezidentskej kandidátky Hillary Clintonovej. Napísal to v utorok spravodajský server The Hill.

Clintonová, ktorá predvlani prehrala zápas o Biely dom s Donaldom Trumpom, používala na rozosielanie služobnej pošty súkromný účet. Podľa správy vyšetrovateľov FBI bolo jej konanie krajne nezodpovedné, nie ale trestné.

Našli dôkazy

Republikánski členovia kľúčových výborov amerického Kongresu našli prvýkrát dôkazy o spáchaní trestného činu, napísal The Hill s odvolaním na poslancov a vyšetrovateľov. Písomné dôkazy vraj svedčia o tom, že Clintonová cez svoj súkromný nezabezpečený účet odosielala tajné dokumenty, a prekročila tým zákon.

Samotné spisy FBI údajne konštatujú, že rozosielanie "veľkého objemu" tajnej pošty je dôkazom trestného činu a zároveň svedčia o krivej výpovedi "dôležitého svedka" pri výsluchu. Meno svedka je v protokoloch FBI začiernené, ale podľa The Hill ide o pracovníka počítačovej firmy, ktorá mala poštový server Clintonovej v správe.

FBI Clintonovú očistila

Vyšetrovatelia FBI však v roku 2016 Clintonovú z podozrenia z trestného činu očistili. Stalo sa tak v čase, keď už boli dôkazy o jej vine jasné, a navyše ešte pred výsluchom kľúčových svedkov, tvrdia podľa serveru The Hill republikáni. Na rozdiel od zvyklostí dohliadala na vyšetrovanie malá skupina ľudí vo washingtonskej centrále FBI.

Podľa republikánskych kongresmanov nájdené dôkazy posilňujú podozrenie, že vedenie FBI zmanipulovalo výsledky vyšetrovania, aby Clintonovú zbavilo obvinenia. FBI informácie republikánov odmietla komentovať. Demokrati pripustili, že postup vyšetrovateľov bol neobvyklý, obvinili však Republikánsku stranu, že záležitosť politizuje, napísal The Hill.

01 - Modified: 2024-04-23 11:22:31 - Feat.: - Title: Americký nápojový gigant PepsiCo zvýšil tržby aj zisk. Svetové predaje prekonali očakávania 02 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku? 03 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 04 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 05 - Modified: 2024-04-22 12:33:59 - Feat.: - Title: Nový balík pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na fronte, tvrdí Kremeľ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 14:05