Pohľad na Piranský záliv z chorvátskeho pobrežiaReuters
StoryEditor

Hádka o more medzi Chorvátskom a Slovinskom naberá na obrátkach, veteráni hrozia akciou

04.01.2018, 13:51
Autor:
ČTKČTK
Medzinárodný arbitrážny súd koncom minulého júna priznal Slovinsku značnú časť Piranského zálivu.

Spor o Piranský záliv medzi Slovinskom a Chorvátskom sa rozhorel naplno. Koncom minulého roka vstúpil do platnosti rozsudok medzinárodnej arbitráže, ktorá značnú časť zálivu prisúdila Ľubľane. Chorvátski vojnoví veteráni v stredu pohrozili, že riešenie sporu vezmú do vlastných rúk.

O Piranský záliv sa obe krajiny sporia od nadobudnutia nezávislosti v roku 1991. V roku 2008 kvôli tomu Slovinsko niekoľko mesiacov blokovalo rozhovory o prijatí Chorvátska do EÚ. V roku 2009 sa vlády dohodli na arbitráži.

Medzinárodný arbitrážny súd koncom minulého júna priznal Slovinsku značnú časť zálivu, ktorý Chorváti nazývajú Savudrijska Vala, a koridor, ktorý Slovincom umožňuje prístup na voľné more. Záhreb súd ale už v roku 2015 označil za skompromitovaný a arbitráž odmietol.

Slovinsko oznámilo, že od 30. decembra začína arbitrážne rozhodnutie realizovať a chorvátskym rybárom pohrozilo pokutami vo výške desiatok tisíc eur, ak budú v jeho vodách loviť.

Strážny čln slovinskej polície tento týždeň dokonca zastavil loď jedného chorvátskeho rybára, ktorý priplával do spornej oblasti. "V jednej chvíli priplávala slovinská polícia, ale u nás boli po celú dobu dva naše policajné člny. Slovinci nás upozornili, že sa nachádzame v slovinskom pobrežnom mori a zrejme si zapísali našu registráciu," vykreslil udalosť rybár regionálnej televízii N1. "Ak od nich dostanem pokutu, odovzdám ju nášmu štátu," dodal.

Tportal.hr poznamenal, že mnohí chorvátski rybári prestali vyrážať na more, keď sa dozvedeli o tom, že Slovinci im hrozia vysokými pokutami.

Dávame ti 72 hodín, varujú premiéra veteráni

V stredu sa do sporu vložili chorvátski vojnoví veteráni. Jeden z nich, Petar Janjić, známy pod prezývkou Tromblon (ručný granátomet), zverejnil ultimátum premiérovi Andrejovi Plenkovićovi. "Máš lehotu 72 hodín na vyriešenie problému so Slovinskom, inak to urobíme my," citoval portál index.hr z textu listu.

Tromblon hrozí, že ak Plenković v danom termíne vec nevyrieši, dá dohromady stovku lodí rybárov a vojnových veteránov, ktoré "ochránia chorvátsku námornú hranicu so Slovinskom pred nezákonným vpádom cudzej polície do chorvátskych teritoriálnych vôd".

Plenković na Tromblonovo "ultimátum" priamo nereagoval, ale na dopoludňajšom zasadnutí vlády podľa chorvátskych médií okrem iného povedal, že sa chorvátska strana bude snažiť držať toho, čo už skôr povedala, to znamená, že sa bude vyhýbať incidentom.

Vysoké pokuty

Pokiaľ ide o vysoké pokuty, ktorými hrozia slovinské úrady chorvátskym rybárom, poznamenal, že dávanie pokút je ten najmenší problém. "Naša polícia zaznamenáva všetky slovinskej lode, ktoré zastavia v našich vodách," uviedol a dodal, že aj Chorvátsko má všetky údaje o rybároch, a ak na to dôjde, "uchýlime sa aj my k takýmto krokom".

Plenković o spore hovoril so svojím slovinským náprotivkom Mirom Cerarom naposledy v polovici decembra v Záhrebe, ale ich rokovanie k ničomu neviedlo. Obaja síce hovorili o priateľských vzťahoch svojich krajín, ale pokiaľ ide o spor, stále hovorili to svoje: Chorvátsko rozhodnutie arbitráže odmieta, zatiaľ čo Slovinsko trvá na jeho realizácii.

Chorvátska ministerka zahraničia Marija Pejčinovičová Buričová tento týždeň opätovne upozornila susednú krajinu, aby sa vyvarovala jednostranných krokov, a opäť ju vyzvala k riešeniu sporu dialógom. Zároveň zopakovala, že Chorvátsko bude svoje územie chrániť "všetkými prostriedkami".

01 - Modified: 2024-04-25 13:27:17 - Feat.: - Title: Do Chorvátska dorazilo prvých šesť francúzskych stíhačiek Rafale 02 - Modified: 2024-04-18 06:01:30 - Feat.: - Title: Chorvátske demokratické spoločenstvo začne vo štvrtok rokovať o novej vláde. Voľby vyhralo tretíkrát v rade 03 - Modified: 2024-04-17 19:36:41 - Feat.: - Title: Chorvátske parlamentné voľby podľa prvých odhadov vyhrá vládna strana HDZ 04 - Modified: 2024-04-16 21:43:09 - Feat.: - Title: Teploty na severe Chorvátska klesli za 24 hodín o takmer 30 stupňov Celzia 05 - Modified: 2024-04-12 09:39:22 - Feat.: - Title: Rusko vyhostí diplomata zo slovinského veľvyslanectva v Moskve
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 16:44