KCNA/via REUTERS
StoryEditor

Smrť imperialistom, lepšie trávenie zvierat: Plagáty zo Severnej Kórey odhaľujú viac

08.01.2018, 18:00
Plagáty sú súčasťou severokórejskej propagandy.

Pestrofarebné plagáty sú neoddeliteľnou súčasťou severokórejskej propagandy. Niektoré hrozia americkým imperialistom raketovým útokom, iné vyzývajú k lepšej produkcii obilia. A expertom tiež pomáhajú sledovať meniacu sa politickú líniu totalitného štátu.

Sú všadeprítomné.

Rovnako dokážu byť tiež veľmi nebezpečné. Amerického študenta Otta Wambiera, ktorý jeden propagandistický plagát strhol z nástenky v pchjongjangskom hoteli, aby si ho ponechal na pamiatku, to vlani stálo život. Zomrel na následky severokórejského väznenia.

Očarujúca bizarnosť

Keď som pred rokmi na pár dní Severnú Kóreu navštívil, obrie plagáty vykukujúce na každom rohu mi svoju bizarnosťou učarovali. V ich prípade sa umenie stalo nástrojom propagandy s dokonalosťou priamo goebbelsovskou.

Sprievodkyňa vtedy na moje všelijaké zvedavé otázky odpovedala skôr vyhýbavo, keď som ju však žiadal, aby mi preložila text na niektorom obzvlášť podarenom plagáte, spravila tak so zjavným nadšením.

Protiamerické heslá

Okrem obligátneho "vyhlaďme amerických imperialistov", tam boli vyložené perly. Spomínam si na slogan, ktorý so zvláštnou rafinovanosťou podporoval výučbu angličtiny: "Cudzí jazyk je zbraň pre život i pre boj."

Zakladateľ komunistickej Severnej Kórey, veľký vodca Kim Ir-sen, ktorého citáty plagáty stále hojne zdobia, na jednom z nich hlásal: "Čučche (miestna ideológia) nezakazuje obchodovať s imperialistami. Je zlé mať zatvorené dvere, ak sa naučíme zahraničnú technológiu, rýchlejšie pokročíme vpred."

Jeho syn a nástupca Kim Čong-il potom prispel svojim obľúbeným: "Náš socializmus je neotrasiteľný, akokoľvek silná je búrka." A jeden slogan z poslednej doby, týkajúci sa japonských imperialistov: "Sme pripravení na dialóg i konfrontáciu. Japonské ostrovy vrátane Tokia nie sú mimo náš dohľad."

Ako osloviť ľud

Zďaleka nie všetky plagáty sú venované zahraničným nepriateľom, hoci dnes je vraj obzvlášť obľúbený jeden, ktorý zobrazuje karikatúru Donalda Trumpa napadnutého sekerou a raketami, symbolicky smerujúcimi na budovu Kapitolu.

Množstvo textov oslavuje úspechy robotníkov, roľníkov a vedcov a vyzýva k ešte sústredenejšiemu úsiliu. Napríklad: "rozjasnime náš rok zvýšenou produkciou obilia", prípadne "Zlepšime trávenie zvierat". Týmto stvárnením často dominujú postavy žien žiariacich optimistickými úsmevmi.

Poukazujú na zmeny

Okrem špeciálnej estetiky zohrávajú propagandistické výtvory aj jednu neočakávanú úlohu: môžu byť použité na sledovanie zmien v krajine. Verne totiž kopírujú priority vedenia v danej dobe. "Pri sledovaní týchto propagandistických diel si môžeme dobre uvedomiť, ako režim mení dôraz na rôzne aspekty svojej politiky," hovorí CNN Florian Knoth, riaditeľ Múzea hongkongskej univerzity.

Posolstvá plagátov bývajú veľmi priamočiare, niekto by povedal až tupo primitívne, na Severokórejčanov ale evidentne pôsobia. Vraj aj vďaka farbám, ktoré prevládajú - červená, farba socializmu, a zlatá, farba prosperity, prípadne modrá, farba mieru. Čierna, predstavujúca tmu a zlo, sa často využíva na protiamerických vyobrazeniach.

Vedenie používa plagáty tiež ako kanál pre šírenie verejných informácií. S obmedzeným prístupom k televízii a internetu je to jeden z najúčinnejších spôsobov, ako osloviť ľud. Napríklad v roku 2008 vznikol plagát pre sčítanie ľudu. Polepili ním mestá i vidiek a všetci potom vedeli, že v určitý deň musia byť doma.

01 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 02 - Modified: 2024-03-14 14:00:22 - Feat.: - Title: Kim Čong-un počas výcviku armády nasadol do najnovšieho tanku, usporiadal tréningovú bitku 03 - Modified: 2024-03-14 09:24:30 - Feat.: - Title: Život v Severnej Kórei je nočná mora, z ktorej sa nedá prebudiť. Češka opísala, ako sa žije v krajine červenej hviezdy 04 - Modified: 2024-03-13 11:06:57 - Feat.: - Title: Polovica munície od Kima je podľa Kyjeva chybná. USA sa budú KĽDR v dodávkach vyrovnávať roky, tvrdí expert 05 - Modified: 2024-03-07 09:38:16 - Feat.: - Title: Severokórejský diktátor Kim vyzýva na zvýšenie bojovej pripravenosti proti Spojeným štátom a Južnej Kórei
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 09:29